Sretni ljudi

U HNK Mostar ne miruju: Započet rad na novom kazališnom specijalitetu

Dramski tekst ''Sretni ljudi'' nema klasičnu strukturu.
Kultura / Kazalište | 21. 11. 2022. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ni mjesec dana nije prošlo od posljednje premijere u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru, a riječ je o kod publike izuzetno prihvaćenoj predstavi ''Noć s Aleksom'', koju je postavio istaknuti hrvatski redatelj Ivica Buljan po tekstu Marka Tomaša, u ovoj kazališnoj kući započeli su rad na novom dramskom komadu.

Ako je suditi po kreativnom timu i izabranom tekstu, uskoro će pred mostarsku publiku doći još jedan kazališni ''specijalitet''. Ugledni hrvatski redatelj Ivan Leo Lemo priprema praizvedbu predstave ''Sretni ljudi'' prema tekstu Nine Mitrović, jedne od najuspješnijih i najproduktivnijih hrvatskih dramatičarki na početku 21. stoljeća.

Foto: PR / Započet rad na novom kazališnom specijalitetu

Dramski tekst ''Sretni ljudi'' nema klasičnu strukturu. Može ga se promatrati kao zbirku kratkih monodrama. Slijedom toga moguće ga je izvesti kao niz od deset monologa čiji redoslijed nije fiksiran. Također ga je moguće izvesti preplitanjem dijelova samih monologa čime se dobiva kaledioskopska struktura.

Komad se događa u teatru, na sceni i u gledalištu, za vrijeme jedne predstave. Pred nama su misli običnih ljudi iz publike. Među njima se krije i trojac koji je profesionalno vezan za teatar. Ključni se događaji preklapaju čime se dobivaju skokovi u vremenu, kako naprijed, tako unazad. Na taj se način isti dramski moment promatra iz više različitih perspektiva što kreira rašomonski efekt.

Foto: PR / Započet rad na novom kazališnom specijalitetu

Nina Mitrović diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Magistrirala je Scenarij na London Film School u Londonu. Autorica je drama, scenarija te radio-dokumentaraca. Kao dramatičarka debitira 2003. godine dramom ''Komšiluk naglavačke'' u režiji Saše Anočića i izvedbi HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Drame su joj izvođene u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Češkoj, Njemačkoj, Makedoniji te Bosni i Hercegovini. Prevedene su na slovenski, češki, njemački, engleski, francuski i makedonski jezik.

Ivan Leo Lemo već je poznat mostarskim ljubiteljima dramske umjetnosti. U HNK Mostar 2017. godine postavio je kazališnu uspješnicu ''Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja'', koja je osvojila osam značajnih nagrada, potom 2018. godine također nagrađivanu predstavu ''Logorilijada'' te 2019. godine ''Kraljevo'' Miroslava Krleže.

Foto: PR / Započet rad na novom kazališnom specijalitetu

Rođen je u Splitu 1976., gdje je završio gimnaziju i Školu likovnih umjetnosti, smjer slikarstvo. U Zagrebu je na Akademiji dramske umjetnosti diplomirao 1999. s dekanovom nagradom. Redatelj je brojnih predstava, ali i komercijalnih projekata; fashion weeka, modnih revija, koncerata, festivala, TV spektakala. U radu na predstavama, osim kao redatelj, pojavljuje se i kao koautor dramskih tekstova te kao scenograf. Posljednjih godina bavi se jako uspješno kabareom kao umjetničkom formom.

Premijera predstave ''Sretni ljudi'' planirana je za siječanj 2023. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close