Predstava

Sedam gavranova najbolja predstava 25. Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH

Bugojno, 12.09. – 16.09.2022: Najviše nagrada odnose lutke iz Banja Luke
Kultura / Kazalište | 17. 09. 2022. u 07:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lutkarska republika Bugojno je bila centar lutkarstva u Bosni i Hercegovini i regiji prethodnih pet dana, a bosanskohercegovački lutkari su bugojanskoj publici pokazali svoja najbolja ostvarenja.

Ovogodišnji, 25. Susret pozorišta/kazališta lutaka Bosne i Hercegovine postavio je svoju novu ljestvicu i kroz različite programe emitirao lutkarstvo i ljubav prema lutkarstvu!

Održao je svoj radni karakter i pružio prostor i priliku, najprije mladim lutkarima i lutkaricama da uče i razvijaju se pod mentorstvom najvećih stručnjaka na našim prostorima u oblasti lutkarstva. 

Posljednja dva dana Festivala su bila okupirana lutkama i lutkarima iz Banja Luke (Dječije pozorište Republike Srpske). Izvedbu su imale predstave „Sedam gavranova“ u režiji Jakuba Maksimovog i „Koboldi“ u režiji Todora Valova. 

"Sedam gavranova" je lutkarska predstava zasnovana na tradicionalnoj srednjoeuropskoj bajci. Kada smo pripremali scenarij, inspirisale su nas slovačka, poljska i austrijska verzija, ali najviše češka (Božena Njemcova Grimm).

Priča govori koliko moćno oruđe može biti riječ. Ova priča navodi na ideju o istraživanju zvukova raznih predmeta i muzičkih instrumenata, koji vrlo često mogu zamijeniti govorni jezik. Igraju: Aleksandra Spasojević, Đorđe Janković, Slobodan Perišić, Saša Terzić, Duško Mazalica, Aleksandar Blanić, Rade Kostić i Dragan Vučić. 

„Koboldi“ je priča o ljudskim vrlinama i slabostima. Priča koja veliča hrabrost, dobrotu i poštenje, a ismijava strah, pohlepu, oholost i mnoge druge loše ljudske osobine. Priča koja nas poziva da čuvamo tradiciju, da poštujemo istoriju i običaje porodice i otadžbine u kojoj živimo.

Ova predstava je i pokušaj pozorišno – muzičke parodije na spoj stilova – fantazije, akcije i junačkog epa. Namijenjena je starijoj djeci, kao i odrasloj publici. Igraju: Aleksandar Spasojević, Aleksandar Blanić, Zorana Šuman, Svjetlana Andrić, Božana Bijelić, Đorđe Janković, Slobodan Perišić i Dragan Vučić. 

Nakon odgledanih sedam predstava u natjecateljskom programu 25. Susreta pozorišta/kazališta lutaka Bosne i Hercegovine stručni žiri u sastavu:

  • Zoran Đerić, predsjednik žirija
  • Jasminka Požek-Božuta, članica
  • Maja Lučić, članica

donio je sljedeće odluke:

NAGRADE:

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje se predstavi Sedam gavranova Dječjeg pozorišta Republike Srpske Banja Luka

Nagrada za najbolju režiju dodjeljuje se Jakubu Maksimovu za predstavu Sedam gavranova Dječjeg pozorišta Republike Srpske  Banja Luka

Nagrada za kreaciju i poeziju animacije zvuka dodjeljuje se Lazaru Novkovu i ansamblu Dječjeg pozorišta Republike Srpske  Banja Luka za predstavu Sedam gavranova

Nagrada za kolektivnu igru dodjeljuje se ansamblu Dječjeg pozorišta Republike Srpske  Banja Luka za predstavu Sedam gavranova

Nagrada za najbolju scenografiju dodjeljuje se Nardi Nikšić za predstavu Olovni vojnik Pozorišta mladih Sarajevo

PRIZNANJA:

Priznanje za animaciju lutke konja dodjeljuje se Serđu Radošu u predstavi Zlatokosa Pozorišta lutaka Mostar

Priznanje za animaciju lutke čudovišta dodjeljuje se Belmi Lizde Kurt  u predstavi Olovni vojnik Pozorišta mladih Sarajevo

Priznanje za animaciju lutke vračare dodjeljuje se Slobodanu Perišiću u predstavi Sedam gavranova Dječijeg pozorišta Republike Srpske Banja Luka

U pratećem programu jučer je svoju premijeru imala i predstava „Put do čarolije“ Kulturne scene Male stvari Trebinje u režiji Željka Miloševića. Kao i sve važne priče, tako i ovu o podršci, empatiji i spoznaji da je ljubav najvažnija i najbolji pokretač svega lijepog u životu, najljepše je učiti uz zabavu i igru.

Naravno, kao što su i u životu iskustva nerijetko gorka, a rješenja ne padaju s neba i za njih se trebamo potruditi, tako i u ovoj našoj predstavi prava radost dolazi na kraju, kada savladamo prepreke.

Posljednjeg dana Festivala održana su i scenska čitanja tekstova „OTKAMENA PRIČA“ (Ljubica Ostojić) i „PUTEM IGRAČAKA“ (Aleksandar Vasiljević), kao i prezentacija radionica „Predmet“ i „Dramaturgija lutke“ koje je vodila Zarina Hozdić. 

Lutke sada odlaze na mali zasluženi godišnji odmor, na neko putovanje do nekog drugog festivala ili gostovanja, dok nam se ne vrate opet naredne godine na Bugojansko lutkarsko bijenale, u naš Lutkopolis, našu Lutkarsku republiku!

Kopirati
Drag cursor here to close