Svjetski dan kazališta

Sretno prostoru slobode!

Glumica Sanela Pepaljak, čestitajući Svjetski dan teatra, kratko je poručila "lijepo se igrajte, slušajte, pravite se da ništa ne vidite, živite u mašti...''
Kultura / Kazalište | 27. 03. 2024. u 11:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Danas, ako već ne možemo uvijek, valja biti konkretan i iskren. Spominjati umjetnost, rat, mir, kao da su tek tema dramskih tekstova, a ne svakodnevnica, i ne spomenuti činjenice, naprosto je nedopustivo i površno. Teatar su ljudi, najčešće oni s potrebom da utješe ili budu utješeni. Vidio sam ih i danas, u televizijskim vijestima, to su oni momci što sviraju i plešu, zabavljaju gladnu djecu između dva bombardiranja. Navukli na sebe neke loše kostime, prevrću se, žongliraju, izvlače iz ljudi ono najvrijednije, osmijehe i suosjećanje. Palestina je, ako niste znali, i teatar. Palestina je ovdje i sada'', poručio je bh. dramski pisac Almir Imširević povodom 27. ožujka, Svjetskog dana teatra.

Ništa nismo naučili

Imširević smatra da danas ne vrijedi onaj Brehtov poziv da izbjegnemo "razgovor o stablima", jer ako ne zatvarate oči jasno ćete vidjeti stabla masline u palestinskim otetim dvorištima.

''Zakazala je Europa, zakazao je svijet, ništa nismo naučili od svih tih Shakespaera, Čehova, Becketta. Loš je i nepotreban teatar koji danas ne pokazuje bar razumijevanje, ako okreće glavu ili prosto navija za 'umjetnost i mir'. Znam, kad bolje pogledam, nema se tu šta slaviti ako sa teatarskih scena, pa i iz kazališnih kafana, ne progovorimo o genocidu, zlu koje prijeti da nam oduzme ili bar obesmisli sve buduće blagdane. Živjelo kazalište! Živjela sloboda!'', poručio je Imširević.

Teatrologinja Tina Laco prisjetila se anegdote vezane za ovogodišnjeg pisca poruke Junau Foseua koju je ovaj veliki pisac ispričao u svome "nobelovskom govoru", o tomu kako mu je pisanje postalo utočište od strahova.

Prostor slobode

''U trenucima kada je osjećao da mu je strah 'ukrao jezik', on si je kroz književnost odlučio podariti vlastiti jezik, novi glas, na svoj način i pod svojim uvjetima. Tako ja osobno osjećam teatar: kao vlastiti prostor slobode, sigurno utočište u svijetu koji nam se često čini stran; kao mogućnost da govorimo i onda kada nas prisiljavaju na tišinu; kao prilika da sanjamo i prigrlimo snove koji nam postaju stvarniji od stvarnosti same. Sretan, stoga, Svjetski dan teatra svima koji su makar jednom u životu u mraku kazališne dvorane pronašli takvo svjetlo!'', podvukla je Tina Laco.

Glumica Sanela Pepaljak, čestitajući Svjetski dan teatra, kratko je poručila "lijepo se igrajte, slušajte, pravite se da ništa ne vidite, živite u mašti... živi i zdravi bili, do idućeg Dana teatra".

Osnivačica iMTM Sarajevo, edukativne platforme za glazbene teatar i izvođačke umjetnosti, Alma Ferović-Fazlić ističe da Svjetskim danom kazališta slavimo sve aspekte kazališne umjetnosti a to su umijeće, kreativnost, umjetnička sloboda, ljepota izraza. Ferović-Fazlić smatra da ovaj dan podsjeća i na veliki trud, odricanja i naporan rad koji se ulaže kako bi se umjetnički oblikovale kazališne produkcije.

Svijet izražavanja

''Ovaj dan nas napominje i na jedinstvenu moć kazališta koje nas nadahnjuje, educira, raspravlja o društvenim temama i povezuje kroz zajednička kazališna iskustva. Kao osoba koja istinski cijeni, voli i živi umjetnost, Svjetski dan kazališta za mene je prilika da još dublje uronim u svijet izražavanja i interpretacije posebno kao pedagog, koji svakodnevno radi sa glumcima i pjevačima. Kazalište nije samo mjesto gdje se pričaju priče kroz dramu, pjesmu ili ples, već i prostor gdje se prepliću emocije, ideje i različite perspektive i potiče empatija, pružajući nam dublje razumijevanje ljudskog iskustva'', smatra Ferović Fazlić.

Ona također navodi da svaka kazališna izvedba donosi novu kreativnu dimenziju, otvarajući vrata razmišljanju, suosjećanju, iskrenosti i dijalogu.

''Kada nam je teško kazalište je tu da nas razveseli, a kada smo sretni, tu je da nas podsjeti i na neke drugačije životne priče i okolnosti, koje iako kao gledatelji doživljavamo osobno, ipak i proživljavamo u zajedništvu s ostalim gledateljima. Kazalište je prostor u kojem se dešava živa interakcija između izvođača i publike, u koji smo pozvani na jedinstveno emotivno putovanje koje nema identičnu reprizu. Kazalište igra vitalnu ulogu u oblikovanju jednog društva, potičući raznolikost, kreativnost i razumijevanje među ljudima'', rekla je Ferović-Fazlić.

Neka igre traju

Direktor Pozorišnih igara BiH Jajce Fikret Čančar istaknuo je da su Igre dio historije kulture Bosne i Hercegovine i njene sadašnjosti i budućnosti, koje su dale doprinos da se naša zemlja i grad Jajce uvrste na mapu kazališnih središta u kojima se dešava kazališni život.

''Zanimljivo je da je točno deset godina nakon početka obilježavanja Svjetskog dana teatra, u Jajcu svoj put otpočeo i naš Festival, 1971. godine. Pružajući priliku profesionalnim kazalištima naše zemlje, Festival je sam po sebi postao prepoznatljiv, a njegove nagrade kazališnim radnicima najznačajnije. Obilježavajući ovaj važni datum, naglašavamo potrebu čuvanja ove tradicije duge više od pedeset godina. Neka živi umjetnost, neka Igre traju'', kazao je Čančar.

Kopirati
Drag cursor here to close