Tennessee Williamsa

Rođen je prije 110 godina, a njegove drame su i danas kao preslikana stvarnost

U njegovim rastrojenim protagonistima slabih živaca, kao da se ogleda neuroza suvremenog društva i sve veća depresija u koju polako, ali sigurno i duboko tonemo.
Kultura / Kazalište | 26. 03. 2021. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Zuma Press / Tenessee Williams (Columbus, Mississippi, 26. ožujka 1911. - New York, 25. veljače 1983.)

Thomas Lanier Williams, diljem svijeta poznat kao Tennessee Williams, rođen je na današnji dan prije 110 godina, 26. ožujka 1911. u američkom gradu Columbusu.

Jedan od najizvođenijih dramskih pisaca na svijetu odrastao je i školovao se u nekoliko gradova na američkome Jugu, a diplomirao je na Sveučilištu Iowa (1938).

Nagrada za jednočinke pod naslovom Američki blues (American Blues, 1939) omogućila mu je pokusne izvedbe drame Borba anđela (Battle of Angels, 1940) u Bostonu, ali se predstava nije održala.

Obiteljskom, dijelom i autobiografskom 'dramom sjećanja' Staklena menažerija (The Glass Menagerie, 1944), o hendikepiranoj djevojci koja se pred zbiljom povlači u svijet mašte, postigao je prvi veliki uspjeh na Broadwayu.

Taj je uspjeh nadmašio dramom Tramvaj zvan žudnja (A Streetcar Named Desire, 1947), u kojoj se kompleksni odnosi dvaju središnjih likova, dekadentne južnjačke ljepotice i vitalna potomka poljskih imigranata, mogu tumačiti na više razina.

Foto: Getty Images / Tennessee Williams jedno je od temeljnih imena američke književnosti

Sljedbenik moderne drame

Sljedbenik utemeljitelja moderne drame (H. Ibsena, A. Strindberga i A. P. Čehova te E. O’Neilla), likovima marginaliziranih pojedinaca i provokativnim temama (alkoholizam, histerija, ludilo, samoubojstvo, homoseksualnost, promiskuitet, kanibalizam, linč, rasizam i slično) bavio se i u dramskim tekstovima što su nastali u sljedećem desetljeću.

Iza sebe je ostavio neprolazna djela kao što su Tetovirana ruža – The Rose Tatoo, 1951; Mačka na vrućem limenom krovu – Cat on a Hot Tin Roof, 1955; Silazak Orfeja – Orpheus Descending, 1957; Iznenada prošlog ljeta – Suddenly, Last Summer, 1958; Slatka ptica mladosti – Sweet Bird of Youth, 1959; Period prilagođavanja – Period of Adjustment, 1960; Noć iguane – Night of the Iguana, 1961.

Premda je uz drame i jednočinke pisao i kratke priče, romane te pjesme, trag u književnosti i kazalištu ostavio je uglavnom dramskim tekstovima što su nastali od sredine 1940-ih do početka 1960-ih, a svjetsku su mu slavu donijele i njihove mnoge komercijalno uspjele ekranizacije.

Pulitzerovu nagradu dobio je dva puta, 1948. za Tramvaj zvan žudnja te 1955. za Mačka na vrućem limenom krovu.

Video: Cat on a Hot Tin Roof (1958) Official Trailer 1 - Elizabeth Taylor, Paul Newman Movie HD

Njegova djela ne gube na aktualnosti

"Tramvaj zvan Žudnja" zasigurno je najznačajniji i nikad nadmašeni kazališno književni uspjeh Tennessee Williamsa. Ta drama, koju svi, već odavno, ubrajaju u klasična djela američke dramaturgije, donijela je autoru pored Nagrade dramskih kritičara New Yorka i spomenutu Pulitzerovu nagradu za sezonu 1947/48.

Kad se danas spomene "Tramvaj zvan Žudnja", gotovo svima na pamet pada, Oscarom nagrađena, filmska adaptacija iz 1951. Film je režirao Elia Kazan, koji je režirao i originalni kazališni komad. U glavnim ulogama pojavili su se Marlon Brando (Stanley Kowalski), Vivien Leigh (Blanche DuBois), Kim Hunter i Karl Malden.

Unatoč vremenskom odmaku od preko šezdeset godina, Williams je i danas na svjetskim pozornicama rado i često izvođen, neobično aktualan i suvremen autor.

Razlog njegovoj izvrsnoj komunikaciji sa suvremenim gledateljem (kao, uostalom, i njegove popularnosti na svim kontinentima) treba ponajprije tražiti u tome što se Williams, u svim svojim dramskim tekstovima, bavi prije svega stanjima ljudske psihe.

U njegovim rastrojenim protagonistima slabih živaca, kao da se ogleda neuroza suvremenog društva i sve veća depresija u koju polako, ali sigurno i duboko tonemo. Nezadovoljstvo životom, osjetljivost i krhkost žena, okrutnost muškaraca, nerazumijevanje muškaraca i žena, potisnuta homoseksualnost, neprihvaćanje različitosti, dominantne su teme Williamsovih drama pa tako i "Tramvaja".

Njegovi su ženski likovi u stvari bili najsličniji njemu i ženama koje su zauzimale značajno mjesto u njegovom životu. Tako je i Blanche slična dvjema ženama iz Tennesseejeva života, njegovoj majci koja je cijeli život bježala od stvarnosti i mentalno nestabilnoj sestri.

Video: A Streetcar Named Desire Official Trailer - Marlon Brando Movie (1951)

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close