Predstave

Primjenjeni teatar trećeg dana MAT festa

Predstava je direktna, otvorena i katarzična. Govori o nasilju, traži interakciju sa publikom i njeno aktivno sudjelovanje. Traga za uzrocima nasilja, ali nudi i rješenja.
Kultura / Kazalište | 22. 03. 2022. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U utorak 22. ožujka 2022., trećeg dana MAT festa broj 12, a u znak solidarnosti sa svim zlostavljanim osobama Mostarski teatar mladih će na Memorijalnoj sceni 2532 s početkom u 19:30 sati igrati dvije predstave primjenjenog teatra.

Prva je interaktivna predstava teatra u obrazovanju "Maske".

Predstava je igrana, pored BiH, u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Velikoj Britaniji, SAD i drugdje.
Bit će to 534. repriza što jasno svjedoči o vrijednosti ovog scenskog ostvarenja.

Predstava je direktna, otvorena i katarzična. Govori o nasilju, traži interakciju sa publikom i njeno aktivno sudjelovanje. Traga za uzrocima nasilja, ali nudi i rješenja.

''Dolazak na predstavu, u Titovu ulicu broj 128, još je jedan glas protiv svih oblika zlostavljanja.
Napunimo dvoranu kako bi naš zajednički glas bio još snažniji i dalje se čuo, a sve sa ciljem da zaustavimo trendove nasilja u našem okruženju'', priopćio je MTM.

Nakon "Maski" publici se nudi playback predstava "Moja muka".

Predstava se igra trinaesti put i u direktnoj je interakciji sa publikom. Ovo je predstava u kojoj je publika scenarista.

Playback teatar je zanimljiva forma i tehnika, u Bosni i Hercegovini nedovoljno korištena, a kroz teatarsku igru i u teatarskoj fikciji gledaoci se suočavaju sa vlastitim problemima, mukama, traumama i slično, što redovno vodi ka katarzi.

Playback je teatar poput foruma u zajednici, mjesto za "monolog", za istraživanje odnosa između osobnog i političkog, između individualnog i kolektivnog, priopćili su organizatori MAT festa, te dodaju:

''To je prilika da čujemo i da nas čuju, da prepoznamo međusobne sličnosti i razlike, i da vidimo svoj život na sceni. Umjetnički zajednički tkamo izrečenu riječ, ples, glazbu, pripovijedanje i fizički teatar u improviziranoj formi koja može biti ozbiljna, dirljiva, a često i vesela. Sadržaj dolazi od publike, u trenutku, kroz stvarna životna iskustva ljudi, priče i snove''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close