Ipak...

Preokret u 'Oslobađanju' – Mostarsko Pozorište neće raditi sa Zlatkom Pakovićem

U obrazloženju prekida suradnje navodi se kako ''nije bilo razgovora ili odluka o zabrani predstave 'Oslobođeni Mostar''' kao i da političke strukture nisu vršile pritisak…
Kultura / Kazalište | 02. 02. 2024. u 12:50 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Predstavnici kazališnih kuća na sastanku održanom 1.2.2024. godine zaključili su da nastavak rada na predstavi "Oslobođeni Mostar" nije moguć'', stoji to u zajeničkom priopćenju Narodnog pozorišta, Mostarskog teatra mladih i mostarskog pozorišta lutaka koje potpisuju Emir Spahić, Sead Đulić i Edin Kmetaš.

Kažu kako su odluku donijeli nakon očitovanja redatelja i dramaturga Zlatka Pakovića i autora romana po kojem je rađen kazališni komad, Dragana Markovine.

Politika nije vršila pritisak

Naime, redatelj Paković je objavio kako mu je Markovina sugerirao da je predstava zabranjena zbog pritisaka i vrijeđanja u predstavi.

''Kategorički negiramo tvrdnje gospodina Pakovića o 'zabrani predstave'. Iste nisu utemeljene na stvarnim događajima. Nikada nije bilo razgovora ili odluka o zabrani predstave "Oslobođeni Mostar", niti su političke strukture vršile pritisak na kazališta u vezi s temama predstave. Stavovi naših kazališta uvijek su bili posvećeni poticanju umjetničkog izraza i kulturne raznolikosti'', navodi se u zajedničkom priopćenju.

Dodaju kako ''naknadni i isključivi stavovi redatelja o konceptu predstave jasno oslikavaju nedopustivo odstupanje od ugovornih obveza proizašlih na temelju repertoarske politike i potreba kazališnih kuća''.

''Osim toga neistine sadržane u oba dosadašnja medijska istupa gospodina Pakovića, doveli su do narušavanja poslovnih odnosa, narušavanja ugleda kazališnih kuća i gubitka povjerenja što je još jedan od razloga za donošenje odluke o ne nastavku suradnje'', navodi se.

Žaljenje

U priopćenju se izražava i ''duboko žaljenje zbog trenutnog razvoja događanja  na produkciji predstave "Oslobođeni Mostar"''.

''Bez obzira na okolnosti koje su dovele do ovog koraka, želimo izraziti žaljenje što suradnja nije rezultirala uspješnim izvođenjem predstave, koja je bila planirana kao značajan doprinos kulturnom životu našeg grada. Smatramo da umjetnički projekti trebaju biti mjesto susreta i dijaloga, a ovaj razvoj događaja predstavlja izuzetno nesretnu okolnost. Odluka o prekidu suradnje s gospodinom Pakovićem nije bila donesena lako, ali smo uvjereni da je bila neophodna kako bismo očuvali integritet i interese naših kazališnih institucija'', navodi se u reagiranju u kojem se redatelju i dramaturgu zahvaljuju na dosadašnjem angažmanu.

Naime, Paković je objavio na društvenim mrežama kako je samo mjesec dana prije premijere zabranjena predstava u Mostaru.

Repovi i uvrede

Najprije su telefonirali političari i drugi vlasni dušobrižnici, da upozore 'kako su ove godine izbori i da ovakve teme nisu korisne' te da se u (budućoj) predstavi 'vrijeđa Armija BiH', a zatim je direktor NP Mostar javio da nadalje 'ne može producirati predstavu jer vrijeđa islam'.

Potom je za Bljesak.info potvrdio kako mu je rečeno da je došlo do nesporazuma u komunikaciji te da će se nastaviti rad na predstavi po motivima romana ''14. februar 1945.'' Dragana Markovine.

Podsjetimo, čitali smo tekst dramske predstave a može se reći da bi se u njemu mogli naći uvrijeđeni i Hrvati, zbog ustaških ''repova'' i uloge Crkve, i Bošnjaci zbog Armije BiH i kritika islama.

Inače, Paković svojim predstavama često diže buru u javnosti a za portal Bljesak.info govorio je nakon kritika o predstavi ''Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo'' nakon koje su optužili Pakovića da na stub srama stavlja Bošnjake, supruge šehida, islam, bošnjačke političare, državu...

Kopirati
Drag cursor here to close