Uvrijeđeni

'Oslobođenje' u mostarskom Pozorištu: Paković će ipak raditi predstavu

Nakon čitanja teksta, moglo bi se reći da bi se u njemu mogli naći uvrijeđeni i Hrvati, zbog ustaških ''repova'' i uloge Crkve, i Bošnjaci zbog Armije BiH i kritika islama.
Kultura / Kazalište | 31. 01. 2024. u 14:20 B.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rad na predstavi 'Oslobođeni Mostar' se nastavlja, potvrdio je za Bljesak.info redatelj i dramaturg Zlatko Paković.

Kaže kako je iz mostarskog Narodnog pozorišta rečeno da je došlo do nesporazuma u komunikaciji pa bi se predstava po motivima romana ''14. februar 1945.'' Dragana Markovine pred mostarskom publikom trebala premijerno izvesti krajem veljače.

Dva čina

Paković je naveo kako je predstavu radio po pojedinim motivima romana te da nije riječ o adaptaciji romana nego o autorskom kazališnom djelu koje se bazira na pojedinim elementima romana.

Kaže kako u komadu nema ničeg spornog.

''Komad ima dva čina. Prvi se odnosi na 14. veljače 1945., a drugi na današnje dane. Mene je ta poveznica zanimala od samog početka'', rekao je Paković za Bljesak.info.

U prvom dijelu predstave, čiji tekst je zahvaljujući redatelju, čitao potpisnik ovih redaka, govori se o sukobima partizanske i ustaške ideologije u Mostaru kroz razgovore povijesnih ličnosti.

U drugom se dijelu, kroz želju djevojke, razočarane u sustav nakon pogibije njezina oca u Armiji BiH, da s islama prijeđe na katoličanstvo govori o aktualnim odnosima između Bošnjaka i Hrvata ili i otvoreno kritizira ponašanje vjerske zajednice u društvu ali i odnosima u samoj Islamskoj zajednici. Nižu se i ispovijesti silovanog pripadnika HVO-a i djevojke koja želi promijeniti vjeru koja luta od hodže do fratra.

'Oslobođeno' Pozorište

Na kraju će, zorno prikazujući sve naše identitete i dvojbe o kojima predstava govori, na djevojci završiti sve odore onih koje ovaj kazališni komad propitkuje uz snažnu poruku zadnje rečenice u predstavi – Budućnost je moguća.

Iako je prvotno u javnost dospjela informacija kako će se zbog uvrede islama i Armije BiH, predstava biti otkazana te da će se tražiti novi redatelj, što je u objavama na društvenim mrežama nagovijestio i autor romana Dragan Markovina, mostarska kazališna kuća ipak je 'oslobodila' prostor za predstavu.

Paković, višestruko nagrađivani kazališni redatelj, koji je jednom izjavio da je umjetnost tamo gdje je trauma, već je ranije izazvao buru svojim predstavama. Većinom ne kod kazališne kritike koje u BiH, da budemo iskreni - i nema, nego većinom kod politike i politikanata.

Linč i kritike

Tako je ''Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo", rađena motivima poezije Danila Kiša bila prozivana kao uvreda Bošnjacima prvenstveno zbog plakata kojim je najavljena a na kojem je žena s Hidžabom ali i zbog tvrdnji da na stup srama stavlja Bošnjake.

Paković je bio izložen i kritikama i linču nakon predstave "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo", koja je premijeru imala u Beogradu. Baš je ta predstava izazvala hajku i linč.

Nakon čitanja teksta, moglo bi se reći da bi se u njemu mogli naći uvrijeđeni i Hrvati, zbog ustaških ''repova'' i uloge Crkve, i Bošnjaci zbog Armije BiH i kritika islama.

Premijera predstave, zakazana je za 29. veljače, a u njoj će glumiti Amela Kreso, Saša Oručević, Vedran Vilogorac, Ajla Hamzić, Ena Husić, Emir Sejfić, Tarik Bajramović, scenografkinja i kostimografkinja je Azra Imamović, a skladatelj Atilla Aksoj.

Kopirati
Drag cursor here to close