Aktualna tematika

Premijerno izvedena predstava HNK Mostar 'Ja od jutra nisam stao'

''Nitko od nas nije ni slutio što će se u regiji dogoditi nakon istupa jedne hrabre žene koja je odlučila da više neće šutjeti. Samim tim, smatram da je značaj ove predstave ogroman i da s ovom temom izlazimo u najbolje moguće vrijeme''
Kultura / Kazalište | 29. 01. 2021. u 20:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glumci Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru izveli su večeras premijerno predstavu "Ja od jutra nisam stao", koju je po tekstu hrvatske dramatičarke Une Vizek, na scenu postavio redatelj Dražen Krešić.

"Ja od jutra nisam stao" priča je o četiri prijatelja koji se sastaju na večeri i kartanju. Tada počinju privatne drame pojedinaca sa specifičnom inverzijom u osnovnoj premisi komada, a to je da je to svijet u kojem vladaju žene.

''U svijetu ove predstave na svim vodećim pozicijama u tvrtkama su žene, u znanosti, zdravstvu, obrazovanju. Muškarci su submisivni svojim ženama, čuvaju djecu, kuhaju, uzimaju rodiljski dopust. Unutar toga pratimo njihove priče, i osobne i međusobne'' - kazao je redatelj predstave.

Po njegovim riječima, posebna kvaliteta teksta, kao i predstave, je da autorica nepretenciozno pristupa temi ravnopravnosti spolova i da se igra spolnim stereotipima, ali na svakodnevni, ljudski način bez impliciranja velikih filozofskih i političkih tema.

Video: Fena

''Ona u tekstu zastupa ideju ravnopravnosti spolova, a radi se o jako važnoj temi koju ne treba ignorirati na uštrb jeftinih šala'' - dodao je Krešić.

Glumica Jelena Kordić Kuret, koja igra sve ženske likove, kazala je kako je rad na predstavi krenuo prije istupa u javnosti beogradske glumice Milene Radulović koja je optužila redatelja Miroslava Miku Aleksića za silovanje.

''Nitko od nas nije ni slutio što će se u regiji dogoditi nakon istupa jedne hrabre žene koja je odlučila da više neće šutjeti. Samim tim, smatram da je značaj ove predstave ogroman i da s ovom temom izlazimo u najbolje moguće vrijeme, jer zbog samog konteksta ja vjerujem da će i publika imati ozbiljniju notu pri samom gledanju predstave'' - dodala je Kordić Kuret.

Pored nje u predstavi igraju Dražen Pavlović, Ivo Krešić, Ivan Skoko te Mario Knozović, frontmen grupe Zoster, koji se nakon rada na filmu i lutkarskim projektima odlučio okušati i na kazališnim daskama.

Kopirati
Drag cursor here to close