Jubilej

Pozorište lutaka 65 godina zabavlja mostarske mališane

Jubilej 65 godina rada Pozorišta lutaka u Mostaru
Kultura / Kazalište | 11. 11. 2017. u 18:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom obilježavanja 65 godina postojanja i rada Pozorišta lutaka Mostar, tijekom cijelog mjeseca studenog mostarski lutkari organiziraju brojna događanja za svu djecu grada Mostara.

Program

U ponedjeljak 6. studenog gosti su  bili članovi Hercegnovskog pozorišta i Teatar ''Plus'' iz Herceg Novog, sa predstavom ''Strašni razbojnik Hilperik'', koji su izveli dvije predstave.

Već sutradan, u utorak7. studenog u Pozorištu lutaka gostovalo je i Dečje pozorište iz Subotice sa predstavom ''Ivica i Marica'' u režiji Todora Valova. U dva termina izvelo je svoju predstavu, koja je osvojila brojne nagrade na najznačajnijim međunarodnim lutkarskim festivalima.

Ljubljanski ''Mini Teatar'' pod umjetničkim vodstvom Roberta Waltla, sa kojim Pozorište lutaka ima dugogodišnju i izuzetno plodnu suradnju, gostuje 16. studenog u teatarskoj kući na mostarskom Brankovcu sa predstavom ''Palčica''. Nekoliko dana kasnije, 28 stuenog, na našu proslavu dolaze i gosti iz zeničkog Bosanskog narodnog pozorišta sa lutkarskom predstavom ''Prodani smijeh'' u režiji Darka Kovačovskog. Uz to, dolaze nam i lutkari iz Gradskog kazališta lutaka Split i Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Izložba

Glavni događaj ovogodišnje proslave bit će Velika izložba posvećena jubileju Pozorišta lutaka u Mostaru, zakazana za 15.. studeni ove godine, koju je pripremila ranija direktorica ovog Pozorišta Ranka Mutevelić. Na ovoj jubilarnoj izložbi, koja će se održati u Centru za kulturu Grada Mostara, bit će postavljen materijal iz bogatog i, u najtežim vremenima, sačuvanog arhiva ove kuće, od davne 1952. godine do danas, brojni stari dokumenti, fotografije, isječci iz tiska, scenografije i lutke. Na otvorenju izložbe će biti podijeljene diplome i zahvalnice pojedincima i organizacijama koji su pomogli rad, postojanje i razvoj ove ugledne teatarske kuće.

Lutkarska radionica

Uskoro će sa radom početi i Dječja lutkarska radionica u kojoj će sudjelovanje uzeti talentirana djeca iz mostarskih osnovnih škola. Radit će predstavu prema djelu Branka Ćopića ''Ježeva kućica'' i, uz pomoć profesionalaca, animatora, glumaca, scenografa, kreatora lutaka, dramskih pedagoga, koreografa i glazbenika, koje će angažirati Pozorište lutaka, učiti o lutkarstvu i savladavati sve tajne ove umjetnosti. Krajem ove godine, kao finale ove velike proslave, počinje i rad na novoj premijeri Pozorišta lutaka ''Punim jedrima!'' prema tekstu Teodore Popove, u režiji Elitze Petkove, gošće iz Bugarske.

Infrastrukturni projekti

U novoj 2017/2018 Pozorište lutaka u Mostaru planira obnoviti što više predstava sa svog repertoara.

''Zbog nedostatka glumačkog kadra nastojat ćemo zaposliti dva nova glumca/glumice kako bismo naš kolektiv pomladili i time omogućili veći broj igranja na našoj i drugim scenama.

Uz pomoć Grada Mostara i agencije “Stari grad” u 2018. godini u planu su i infrastrukturni projekti rekonstrukcije velike scene i administrativne zgrade poput utoljavanja zgrada radi uštede energije, izmjena dotrajalih otvora, zamjena krovne konstrukcije, presvlačenje stolica, proširenje sjedećih kapaciteta, krečenje te izgradnja srušene radionice.

Pozorište lutaka svojim sredstvima već obnavlja glumačke prostorije koje će biti uređene dostojno njihovoj namjeni te radi na izmjeni starih elektroinstalacija.

Kopirati
Drag cursor here to close