Svjetski dan pozorišta

Povedi dijete u teatar

Slušati djecu i mlade je strašno važno – čuti ih i prihvatiti potrebu za promjenom je još važnije.
Kultura / Kazalište | 20. 03. 2022. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas, 20. ožujka Svjetski je dan pozorišta za djecu i mlade. Tim povodom, kako je uobičajeno, Poruku je uputila Sue Giles, predsjednica ASSITEJA-a (Međunarodna asocijacija pozorišta za djecu i mlade).  Poruka glasi:

"Svjetski dan pozorišta je vitalni marker u godini ASSITEJ-a i ASSITEJ poziva sve da ''odvedu dijete u pozorište danas'' – podsjetnik na odgovornost odraslih oko djece i mladih da im omoguće umjetnička iskustva koliko god mogu.

Odvesti dijete u pozorište znači ponovno povezivanje sa predstavom uživo, sa idejama i emocijama, sa ljudskom vezom i to znači poštivanje prava djece i mladih na umjetnost i kulturu i slobodu samoizražavanja. Slušati djecu i mlade je strašno važno – čuti ih i prihvatiti potrebu za promjenom je još važnije.

Da citiramo Manifest ASSITEJ-a, smatramo da je potrebno još mnogo toga učiniti kako bi se ispunile obaveze svih zemalja u pogledu članova 13. i 31. Konvencije UN-a o pravima djeteta.

Ovo je posebno istinito u svjetlu trenutne pandemije, krize sukoba koja se događa u toliko zemalja širom svijeta i hitne potrebe za jednakošću i jednakim mogućnostima za svako dijete da živi u održivom, sigurnom i zdravom svijetu. Umjetnost i kultura nam omogućavaju da zamislimo svijet koji želimo da stvorimo za i sa svojom djecom i mladima, te su stoga od ključne važnosti u poduzimanju akcija kako bismo osigurali bolje uvjete za naša društva.

Sada je vrijeme kada su pozorište uživo i performans najpotrebniji kao uvjeravanje da mašta može pobijediti strah. Ovo je vrijeme kada hrabrost i uvjerenost umjetnika koji stvaraju pozorište i performanse za mladu publiku širom svijeta mogu pomoći da se stvori prostor za oslobađanje, katarzu i izražavanje radosti kod djece i mladih svuda. Vidjeli smo tako inventivno, odlučno stvaralaštvo, takvu posvećenost, a na primjerima svih naših članova znamo da posvećenost da nastavimo stvarati pozorište i performanse za najmlađe do mladih odraslih nije izblijedjela. Mi smo zajednica koja je postala jača.

Djeca i mladi ljudi su osjetili utjecaj gubitka socijalizacije, samopouzdanja i nade i to je duboko uticalo na njihovo mentalno zdravlje; donosioci odluka posvuda sjede i primjećuju. Našoj mladoj publici i sudionicima umjetnost, kultura, teatar i performans su potrebniji nego ikada prije; ona suštinska iskustva koja pružaju otvaranja, šira gledišta, mogućnost nemogućnosti, zabave i čuda, ljepote i emocija; iskustva koja daju smisao kaotičnom svijetu i podsjećaju nas na veze čovječanstva''.

Poruka će danas u svim teatrima za djecu i mlade u Svijetu biti pročitana, a potom će biti izvedene brojne predstave i drugi programski sadržaji namijenjeni mladoj publici.

Mostarski teatar mladih tradicionalno na ovaj dan počinje MAT fest, festival vlastite produkcije, koji se ove godine održava po dvanaesti put. Trajat će do 27. ožujka, Svjetskog dana teatra, a publici će ponuditi 9 različitih predstava.

Repertoar festivala je:

Nedjelja, 20. ožujak

Svjetski dan teatra za djecu i mlade (čitanje poruke)

Tomas Stearns Eliot

PUSTA ZEMLJA

16. repriza

Ponedjeljak, 21. ožujak

MASKE

Predstava teatra u obrazovanju

534. repriza

PRESUDA: TIHA LIKVIDACIJA

Autorski projekat: Sead Đulić

199. repriza

Utorak, 22. ožujak

MOJA MUKA

Predstava playback teatra

13. repriza

Srijeda, 23. ožujak

Ljubica Ostojić

FATIMA: NEVJESTA OD BOLI

101. repriza

Četvrtak, 24. ožujak

HILJADARKA

14. repriza

Petak, 25. ožujak

Stanislaw Ignacy Witkiewicz

ŽOHARI

34. repriza

Subota, 26. ožujak

SAN O SLOBODI

Autorski projekat: Sead Đulić

54. repriza

Nedjelja, 27. ožujak

Svjetski dan teatra (čitanje poruke)

ROMSKA BAJKA

Dramatizacija Romskih legendi: Ljubica Ostojić

/premijera/

Sve predstave igraju se na MEMORIJALNOJ SCENI 2532 sa početkom u 19,30 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close