Zvrk 2019

Zvrk dolazi i u Mostar

Gradovi Mostar, Banja Luka i Sarajevo ugostit će od 19. do 28. rujna peto izdanje Internacionalnog interdisciplinarnog festivala suvremenog performansa - Zvrk 2019.
Kultura / Kazalište | 16. 09. 2019. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradovi Mostar, Banja Luka i Sarajevo ugostit će od 19. do 28. rujna peto izdanje Internacionalnog interdisciplinarnog festivala suvremenog performansa - Zvrk 2019.

Festivala Zvrk specifičan je po tome što se cjelokupni program plesnih i umjetničkih performansa predstavlja u javnom prostoru, izvan okvira tradicionalnih scenskih institucija.

Po tom konceptu a po ugledu na najnovije svjetske trendove koji žele približiti scenske umjetnosti što široj javnosti i ostvariti interakciju umjetnika sa publikom, ovogodišnji festival će se predstaviti na različitim lokacijama tri bosansko-hercegovačka grada.

Tijekom 7 dana festivala, Zvrk će publici ponuditi veoma bogat i kvalitetan program : devet produkcija od čega pet domaćih i šest stranih, uz sudjelovanje umjetnika iz Libanona, Švedske, USA, Njemačke, Francuske, Sirije, Palestine, Danske, Albanije, Belgije, Hrvatske  i BiH.

''Kao i prethodnih godina, programska selekcija festivala Zvrk će omogućiti bh. publici da upozna veoma širok spektar mogućih estetika, trendova, umjetničkih pristupa i autorskih praksi. Zvrk želi preispitati granice suvremenog plesa u javnom prostoru i njegove realizacije kroz granične i hibridne forme kao što su performans, koncert, instalacija i slično'', ističe Jasmina Prolić, umjetnička direktorica festivala.

Promocija suvremenog plesa i edukacija novih generacija plesača, umjetnika i autora u Bosni i Hercegovini su osnovni ciljevi festivala Zvrk kao i razmjena i upoznavanje šire publike, omladine i učenika sa međunarodnim trupama i umjetnicima ovog specifičnog scenskog izraza koji uspostavlja jedan novi oblik komuniciranja i slobodnog kreativnog izražavanja.

Od svog osnivanja, kroz bogate sadržaje plesnih i scenskih performansa koje predstavlja u Bosni i Hercegovini, Zvrk kontinuirano doprinosi stvaranju visokih estetskih vrijednosti iz oblasti koreografije u BiH, kulturnoj integraciji zemlje u europske okvire kao i promociji bh kulture u Europi.

Odličan odaziv publike potvrda je da postoji interes javnosti za ovaj vid umjetnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close