Performansi

Mostar jedan od domaćina festivalu Zvrk

Kultura / Kazalište | 20. 09. 2017. u 09:53 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradovi Mostar, Sarajevo i Banja Luka ugostit će od 20. rujna do 1. listopada četvrto izdanje Internacionalnog festivala suvremenog plesa i performansa - 'Zvrk 2017.' Festival započinje 20.9. od 17:30 sati u Ulici braće Fejića (kod nekadašnjeg Šipada) otvorenom radionicom, a odmah potom bit će otvorena i izložba radova Alise Teletović.

U organizaciji udruženja 'Zvrk', ovogodišnje izdanje festivala 'Zvrk' sastavni je dio velikog koreografskog EU projekta 'Shapers' koji se održava u nekoliko zemalja Mediterana, a specifičan je po tome što se svi performansi organiziraju u javnom prostoru, izvan okvira tradicionalnih kulturnih institucija. Detalja program možete pogledati ovdje.

Po tom konceptu, a po ugledu na najnovije svjetske trendove koji žele približiti scenske umjetnosti što široj javnosti i ostvariti interakciju umjetnika sa publikom, ovogodišnje izdanje festivala 'Zvrk' će cjelokupni program plesnih i umjetničkih performansa prestaviti u javnom prostoru, na različitim lokacijama tri bosansko-hercegovačka grada.

Tijekom 12 dana festivala, 'Zvrk' će publici ponuditi veoma bogat i kvalitetan program: 15 produkcija od čega dvanaest domaćih s fokusom na temu 'Migracije' i tri internacionalne produkcije, uz učešće umjetnika iz Španjolske, Egipta, Maroka, Danske, Švicarske, Francuske i Belgije.

"Kao i prethodnih godina, programska selekcija festivala 'Zvrk' će omogućiti bh. publici da upozna veoma širok spektar mogućih estetika, trendova, umjetničkih pristupa i autorskih praksi. 'Zvrk' želi preispitati granice suvremenog plesa u javnom prostoru i njegove realizacije kroz granične i hibridne forme kao što su performans, koncert, instalacija i slično", ističe Jasmina Prolić, umjetnička direktorica festivala.

Promocija suvremenog plesa i edukacija novih generacija plesača, umjetnika i autora u Bosni i Hercegovini su osnovni ciljevi festivala 'Zvrk' kao i razmjena i upoznavanje šire publike, omladine i učenika sa međunarodnim trupama i umjetnicima ovog specifičnog scenskog izraza koji uspostavlja jedan novi oblik komuniciranja i slobodnog kreativnog izražavanja.

Od svog osnivanja, kroz bogate sadržaje plesnih i scenskih performansa koje predstavlja u Bosni i Hercegovini, 'Zvrk' kontinuirano doprinosi stvaranju visokih estetskih vrijednosti iz oblasti koreografije u BiH, kulturnoj integraciji zemlje u europske okvire kao i promociji bh. kulture u Europi.

Festival se realizira uz suradnju sa partnerima iz Mostara, Sarajeva i Banja Luke: Narodno Pozorište Mostar, Muzički centar 'Pavarotti'; Vijeće mladih Mostara; Street Art Festival Mostar; OKC 'Abrašević'; Tanzelarija - Organizacija za razvoj i promociju suvremenog plesa u BiH, Sarajevo; Historijski muzej BiH, Sarajevo; Narodno pozorište Sarajevo; Udruženje 'Dobre kote', Sarajevo; Željeznička stanica, Sarajevo; Mikser House, Sarajevo; Kurser plesni studio, Sarajevo; Narodna i Univerzitetska biblioteka Republike Srpske, Banja Luka.

Festival su financijski podržali EU Program Kreativna Europa, Francuski Institut Srbije – Program FranceDanse Orient-Express, Francuski institut u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Mostar, Banja Luka), te sponzori: Gama AA - Agencija za zaštitu ljudi i imovine, Sarajevo, Sarajevska pivara, Voda Lejla, Violeta.

Kopirati
Drag cursor here to close