Mostar

Izložbom Alise Teletović otvoren ''Zvrk Festival''

Kultura / Kazalište | 20. 09. 2017. u 16:37 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je izložbom radova Alise Teletović otvoreno listopada četvrto izdanje Internacionalnog festivala suvremenog plesa i performansa - 'Zvrk 2017.'

"Moj stil je figurativan i ekspresivan, na granici apstrakcije. Ovdje možemo da vidimo retrospektivu slika mog života iza Australije gdje sam otišla zbog rata sa 18 godina. Dolaskom u Sarajevo 2011. godine počinjem 'Nepoznate puteve', jednu seriju slika, a prvu inspiraciju u BiH sam dobila u brdima, Stolac, Čepikuće, Popovo polje, gdje se brda ljube, odnosno to su prepreke u nama, kako mogu i brda da budu jedan uz drugog i da se ljube, tako mogu biti i odvojeni, daleki, baš kao ljudi", kazala je umjetnica Teletović.

Ovo je druga izložba Alise Teletović u Mostaru, nakon skoro 30 godina. "Sa samo 15 godina održala sam izložbu u Roznamedži džamiji sa preko 50 slika koje su poslije poklonjene eminentim osobama iz Mostara" dodala je Alisa Teletović. 

Festival se osim u Mostaru, do 1. listopada održava i u Sarajevu i Banja Luci.

Tijekom 12 dana festivala, 'Zvrk' će publici ponuditi veoma bogat i kvalitetan program: 15 produkcija od čega dvanaest domaćih s fokusom na temu 'Migracije' i tri internacionalne produkcije, uz sudjelovanje umjetnika iz Španjolske, Egipta, Maroka, Danske, Švicarske, Francuske i Belgije.

Promocija suvremenog plesa i edukacija novih generacija plesača, umjetnika i autora u Bosni i Hercegovini su osnovni ciljevi festivala 'Zvrk' kao i razmjena i upoznavanje šire publike, omladine i učenika sa međunarodnim trupama i umjetnicima ovog specifičnog scenskog izraza koji uspostavlja jedan novi oblik komuniciranja i slobodnog kreativnog izražavanja.

Od svog osnivanja, kroz bogate sadržaje plesnih i scenskih performansa koje predstavlja u Bosni i Hercegovini, 'Zvrk' kontinuirano doprinosi stvaranju visokih estetskih vrijednosti iz oblasti koreografije u BiH, kulturnoj integraciji zemlje u europske okvire kao i promociji bh. kulture u Europi.

Festival se realizira uz suradnju sa partnerima iz Mostara, Sarajeva i Banja Luke: Narodno Pozorište Mostar, Muzički centar 'Pavarotti'; Vijeće mladih Mostara; Street Art Festival Mostar; OKC 'Abrašević'; Tanzelarija - Organizacija za razvoj i promociju suvremenog plesa u BiH, Sarajevo; Historijski muzej BiH, Sarajevo; Narodno pozorište Sarajevo; Udruženje 'Dobre kote', Sarajevo; Željeznička stanica, Sarajevo; Mikser House, Sarajevo; Kurser plesni studio, Sarajevo; Narodna i Univerzitetska biblioteka Republike Srpske, Banja Luka.

Festival su financijski podržali EU Program Kreativna Europa, Francuski Institut Srbije – Program FranceDanse Orient-Express, Francuski institut u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Mostar, Banja Luka), te sponzori: Gama AA - Agencija za zaštitu ljudi i imovine, Sarajevo, Sarajevska pivara, Voda Lejla, Violeta.

Kopirati
Drag cursor here to close