Zanimljiva ponuda

Ožujak u HNK Mostar: Recentne predstave i svečana izvedba ''Gnijezda''

''Sretni ljudi'' nastali su prema istoimenom tekstu Nine Mitrović, a u režiji Ivana Lea Leme.
Kultura / Kazalište | 02. 03. 2023. u 14:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova predstava ''Sretni ljudi'' koja je već s prvim reprizama oduševila publiku otvara repertoar za ožujak u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru. Predstava igra u četvrtak, 2. 3., kao i u petak, 17. 3.

''Sretni ljudi'' nastali su prema istoimenom tekstu Nine Mitrović, a u režiji Ivana Lea Leme.

''A daske su, i na sreću i nažalost, i ovaj put pokazale kako je Mala scena stvarno mala jer glumačka postava – u kojoj su briljirali svi pa i oni koje se viđa iza scena – nije imala dovoljno prostora za veliki naklon. Uz pljesak kakav odavno nije bio u publici. Za publiku. Sretni smo, kaže Lemo, što smo sreli 'Sretne ljude'. Oni koji pogledaju predstavu, reći će isto'', napisao je u svom osvrtu Berislav Jurič.

Noć s Aleksom - prva predstava u novoj sezoni

''Noć s Aleksom'', prva predstava u novoj kazališnoj sezoni, u režiji priznatog redatelja Ivice Buljana, prema tekstu Marka Tomaša, igra 7., 21. i 27. 3., na Svjetski dan kazališta. Malo koji grad ima takvu vezu s pjesničkom figurom, kao što Mostar ima sa Šantićem. Nemoguće je spomenuti pjesnika, a ne pomisliti na grad.

U kontekstu odnosa Šantića i Mostara, kako na umjetničkoj, tako i na društvenoj razini, predstava je ponudila posve novu perspektivu gledanja na pjesnikov život. U njoj je intermedijalnost jako izražena, uz glazbene i plesne elemente, video projekciju i fizički teatar.

Komedija koja je osvojila publiku, ''Ženski razgovori ±1'', nastala prema zbirci eseja Dušana Radovića, igra 8. 3.  U zbirci eseja „Ženski razgovori“, Dušan Radović s puno dobronamjerne (auto)ironije i prostodušnog humora tematizira razne stereotipe karakteristične za muško-ženske odnose. 

Pet godina od premijere predstave ''Gnijezdo'' bit će upriličena svečana izvedba 14. 3. Ova je predstava često neslužbeno proglašavana najboljom predstavom u Bosni i Hercegovini u zadnjih nekoliko godina, a nagrađivana je na nekoliko festivala.

Samo ... ostaje'' 23. i 24. ožujka

Dramski studio i dalje je itekako aktivan u HNK Mostar, a predstava ''Samo … ostaje'' igrat će 23. i 24. 3. Polaznice i polaznici DS-a uz vodstvo Jelene Kordić Kuret, Ivana Skoke i Ive Krešića napravili su predstavu koja je nastala prema četiri dramska teksta s radionice dramskog pisanja HNK Mostar koju je vodio dramaturg i umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina.

Kraj mjeseca rezerviran je za predstavu ''Spremni'', koja igra 30. i 31. 3. Jelena Kordić Kuret, redateljica predstave ''Spremni'' u njoj glumi Majku, rekla je za tekst Kristine Gavran kako jako rezonira s današnjim vremenom i krizom koju živimo, iako je pisan 2012. godine.

''Gavran se bavi fenomenom straha i onim u što se ta urođena, primarna ljudska emocija pretvara kada se koristi kao sredstvo manipulacije”, riječi su Kordić Kuret.

Sve predstave počinju u 20 sati, ako nije naznačeno drukčije. Cijena ulaznica: redovita 10 KM, studenti, učenici, nezaposleni i umirovljenici 5 KM; studenti te nastavnici i djelatnici Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere/ulaznice, odnosno, godišnje karte.

Rezervacija ulaznica: porukom preko Facebook Messengera ili Instagram Directa, odnosno, pozivom na broj 063/019-019 od 10 do 16 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close