Ona ostaje tu

Mostar: Kolege i prijatelji se oprostili od Ljubice Ostojić

Od Ljubice Ostojić, koja je preminula u subotu u Sarajevu u 77. godini, biranim riječima oprostili su se prijatelji i suradnici.
Kultura / Kazalište | 03. 06. 2021. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komemoracija za Ljubicu Ostojić, književnicu i dramaturginju, održana je u četvrtak u Mostaru u organizaciji HNK Mostar i Mostarskog teatra mladih (MTM).

Od Ljubice Ostojić, koja je preminula u subotu u Sarajevu u 77. godini, biranim riječima oprostili su se prijatelji i suradnici.

Po riječima umjetničkog direktora MTM-a Seada Đulića, današnjeg, ovakvog Mostarskog teatra mladih zasigurno ne bi bilo da sa njima kao dobri duh teatra sve ove godine nije bila i Ljubica Ostojić.

Foto: Bljesak.info / Komemoracija za Ljubicu Ostojić

Nije ona, kaže Đulić, bila samo dramaturg, saradnik, bila je neko od kog su učili, .... bila je hodajuća ljubav za sve ljude.

''Mi smo prije mjesec i po pravili planove za narednih deset godina i isplanirali puno toga. Dakle, sve što budemo radili, nove predstave u narednom periodu i narednih nekoliko godina bit će najveći dio onoga što je ona predložila, što je osmislila poznajući nas. Tako da ona ostaje tu'', naglasio je Đulić.

Umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina istaknuo je kako s ponosom može reći da je Ljubica Cica Ostojić bila njegova i profesorica i kolegica i prijateljica.

Foto: Bljesak.info / Komemoracija za Ljubicu Ostojić

''Naučila me je prije svega, i ne samo mene, nego generacije mojih kolega i kolegica na Sarajevskoj akademiji a i sve ljude s kojima je radila da volimo posao koji radimo i ključnim socijalnim, emocionalnim vještinama. Naučila nas je kad u procesu rada na predstavi trebamo i kome što reći. Naučila nas je da budemo strpljivi i da nikad ne budemo u svojim estetskim promišljanjima isključivi, nego da se uvijek iznova preispitujemo. Naučila nas je da budemo oprezni ali ne u smislu da nas je limitirala nego da bi nas jednostavno potakla da budemo što otvoreniji. Hvala joj'',  naglasio je Komadina.

Ljubica Ostojić je u svojoj dugoj i plodnoj spisateljskoj karijeri objavila brojne knjige za djecu i mlade, zbirke pjesama i priča te dramske tekstove od kojih je većina praizvedena na bosanskohercegovačkim pozornicama. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti i na Odsjeku za komparativnu književnost-teatrologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Foto: Bljesak.info / Komemoracija za Ljubicu Ostojić

Uz poeziju, najdublji trag je ostavila u sarajevskom i mostarskom teatru. Radila je kao dramaturginja Pozorišta mladih, a jedna je od stalnih saradnica Mostarskog teatra mladih. Od 1994. do 2016. godine bila je redovna profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu na predmetu Praktična dramaturgija, gdje je uspješno sudjelovala u dramskom odgoju generacija mladih dramaturga i dramskih pisaca.

Njezina poezija, kritika i radio drame prevedene su na engleski, albanski, njemački, mađarski, makedonski, turski, slovenački, poljski, češki, slovački, grčki i francuski jezik.

Od 1974. godine, članica je Društva pisaca BiH, a od 2007. godine, članica je i P.E.N. Centra. Dobitnica je više književnih i teatroloških nagrada i priznanja, među kojima treba izdvojiti MESS-ov Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra (2012.) te Međunarodnu nagradu za doprinos razvoju dramskog odgoja "Grozdanin kikot" (2000.).

 

Kopirati
Drag cursor here to close