„Mostarsko ljeto 2022“

Nela Lučić prvi put pred bh publikom s monodramom „Ja sam pobijedila“

Lučić u monodrami prepričava u prvom licu iskustvo i događanja Bakire Hašečić kroz rat 1992-1996 i neposredno nakon.
Kultura / Kazalište | 07. 07. 2022. u 07:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glumica Nela Lučić sinoć je, u okviru međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“, prvi put nastupila u Bosni i Hercegovini s monodramom „Jer ja sam pobijedila“ u režiji Luca Gaeta. Lučić je porijeklom iz Bugojna, ali već dugi niz godina živi u Italiji.

„Možemo reći da sam odrasla u Italiji, jer sam u Italiji od 90-tih. Dakle, malo prije rata smo otišli, jer je moj tata dobio posao zbog čega smo se preselili. Ovo je prvi put da igram u Bosni i Hercegovini. Monolog, monodrama, se rodila na talijanskom. Luca Leone piše na talijanskom, naravno, iako piše o BiH i već smo ga izvodili više od 15 puta u Italiji. Moram reći da je jako lijepo da se monodrama sviđa, odnosno, da jednostavno dopire do publike“, naglasila je glumica, Nela Lučić.

Foto:PR / Nela Lučić prvi put pred bh publikom s monodramom Ja sam pobijedila

Lučić u monodrami prepričava u prvom licu iskustvo i događanja Bakire Hašečić kroz rat 1992-1996 i neposredno nakon. Niti u jednom trenutku Lučić se ne usuđuje 'glumiti' Bakiru, ona se jednostavno poistovjećuje s patnjom i naknadno s borbom ove izuzetne žene, a kroz nju, sa svim ostalim žrtvama rata i ratova. Glumica nam je otkrila i kako je došlo do ideje za nastanak ove monodrame.

„Monodrama je, ustvari, svjedočenje jedne izvanredne žene koja se zove Bakira Hašečić, čiju je priču prepričao talijanski autor Luca Leone  u svojoj knjizi 'Višegrad: mržnja, smrt, zaborav', gdje je jedno poglavlje posvetio upravo Bakiri. Lucu znam odavno, on je napisao više knjiga o Bosni. Jako voli Bosnu, te jako lijepo piše i dogodilo se da sam pročitala tu knjigu. Kad sam pročitala ovo poglavlje, posebno me dojmilo, jer već dugo vremena razmišljam kako sam htjela nešto napraviti u vezi sa svojom zemljom, domovinom, gdje sam rođena. Onda mi je nešto točno prostrujalo kroz glavu i rekla sam sebi, vidiš ovo je jedna zanimljiva priča, jer to jeste priča žrtve rata, ali je također priča pobjede. To je, ustvari, jedna pobjeda i to me jako dojmilo, kao i njena izuzetna hrabrost. Pomislila sam da je ova priča zbilja vrijedna da se ispriča i da posluži kao primjer mnogim drugim ženama i mnogim drugim ratovima koji se nastavljaju događati kao što možemo primijetiti“, ističe Lučić.

Foto:PR / Nela Lučić prvi put pred bh publikom s monodramom Ja sam pobijedila

Sutra, četvrtak, 07.07., na programu „Mostarskog ljeta 2022“ je promocija knjige “Deseta vrata pakla” autora Rezaka Hukanovića koja će biti održana u Centru za kulturu Mostar sa početkom u 20 sati. Promotori će biti: dipl.oec. Edin Batlak, bivši logoraš i dipl. politolog-publicista Esad Lukač.

Kopirati
Drag cursor here to close