Identitluk

Narodno pozorište Mostar otvara sezonu gostovanjem u Jajcu

Narodno pozorište Mostar će otvoriti novu kazališnu sezonu 2020/2021 gostovanjem na Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH u Jajcu
Kultura / Kazalište | 24. 08. 2020. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodno pozorište Mostar će otvoriti novu kazališnu sezonu 2020/2021 gostovanjem na Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH u Jajcu u nedjelju, 30. kolovoza tekuće godine, sa predstavom ''Identitluk'' Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević, nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar.

Predstava "Identitluk" suočava dominantne bosanskohercegovačke identitete u okviru jednog seminara o pomirenju koji se izravno referira na Maaloufov esej 'U ime identiteta'. Seminar ubrzo postaje drugi plan predstave, dok u prvom planu sve jače dolaze do izražaja pitanja pripadnosti, vrijednosti i onog stalnog: ''čije je bolje?''. Na satiričan način propituju se identiteti i njihovo plitko shvaćanje u našem društvu, te otvaraju pitanja koja potiču razmišljanje o vlastitom identitetu.

Glumačku postavu čine: Mirela Kordić, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Nedim Malkočević. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a muziku Husein Oručević.

U narednom periodu najavljeno je gostovanje na Festivalu glumca BiH u Konjicu, zatim na Festivalu Marulićevi dani u Splitu, te na Festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu.

''Osim navedenih gostovanja, pred nama je organizacija i realizacija 17. međunarodnog festivala komedije ''Mostarska liska 2020'', kao i naš redovan repertoar koji pripremamo za ljubitelje kazališne umjetnosti'', poručili su iz Narodnog pozorišta Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close