Predstava

Mostar: Imigrant pred našim vratima

Predstava "Otpisane" gostuje 25. studenog u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.
Kultura / Kazalište | 20. 11. 2018. u 19:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstava "Otpisane" obara rekorde posjećenosti gostuje, 25. studenog u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače , s početkom 20 sati. Više od 50 izvedbi u samo pola godine dokaz je uspjeha ove predstave koja će vas nasmijati do suza, ali i nagovoriti da pokušate sebe zamisliti u sličnim okolnostima.

"Na jedan lak način govori o teškim temama, kako dvije kućanice i jedna studentica dočekuju sirijskog izbjeglicu", priča glumica Ksenija Marinković. Hipnotizirajuća predstava nastavlja sa svojim pohodom na domaća kazališta, a kako je krenulo - možda dobije i englesku verziju, jer je priča zapravo svjetska tema.

Crnohumorni tekst 'OtpisaNE' nagrađivanog pisca Renata Baretića, na komičan način govori o mukama i problemima bliskoistočnog imigranta Hassana, koji je zapeo u Hrvatskoj na svom putu prema boljem životu, i niz komentara o međunacionalnim odnosima, odnosima žena i muškaraca, ženskom pitanju i politici tako da predstavu gledamo i kao komentar sadašnjeg aktualnog trenutka.

One pokušavaju, a vidjet ćemo hoće li u tome i uspjeti, kroz niz apsurdnih i komičnih situacija, pored neobičnog stranca, pokazati i dokazati sebi da još imaju razloga za život, da mogu mijenjati sebe i svijet oko sebe na bolje, da još uvijek nisu OtpisaNE!

A taj je trenutak prikazan vrlo duhovito,  s pregršt ubojitih i crnohumornih replika, kojim se ismijavaju naše predrasude prema Drugome i drukčijem, malograđanština, ksenofobija, zatvorenost, te posebno nacionalizam. Također se pod povećalo stavljaju i aktivističko djelovanje, dugotrajna prijateljstva, odnos majke i kćeri, dobrosusjedski odnosi i seksualna žudnja.

Najveća vrijednost predstave su glumci. U ulozi ksenofobične Snježane briljirala je Ksenija Marinković, dok je  Ecija Ojdanić u svom odlično definiranom liku susjede Milke, koja neuspješno pokušava zavesti Hassana, Slavko Sobin je Hassana igra zbunjenog i netipičnog izbjeglicu, koji kao ne razumije da je u živote triju žena unio emotivni potres i velike promjene, a mlada Erna Rudnički izvodi kćer Hrvojku kao energičnu i poduzetnu studenticu kojoj je pomaganje ljudima važnije od polaganja ispita. 

Ulaznice za predstavu koja se ne propušta u prodaji na blagajni Kosače, svaki radni dan, od 13 do 20 sati, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close