FEDRA

''Hoću kući'' predstava koja govori o masovnom pojavljivanju beskućnika u Tuzli

Predstava ''Hoću kući'' dosljedno prikazuje stvarne živote onih kojima smo svakodnevno okruženi, a čije su biografije nastale kroz upoznavanje stvarnih životnih priča djece s ulica Tuzle i okoline.
Kultura / Kazalište | 16. 07. 2023. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru trećeg dana Teatarskog festivala BiH FEDRA, gledatelji su imali priliku gledati dvije predstave.

U 20 sati i trideset minuta Pozorište mladih Tuzla i Srednja ''Savremeno-umjetnička škola'' Tuzla se predstavilo s predstavom ''Hoću kući''.

Režiju potpisuje bugojanskoj publici poznato lice – Adnan Mujkić, koji je ove godine, slušajući intimne potrebe i probleme mladih ljudi, odlučio obnoviti predstavu napisanu po tekstu Ljudmile Razumovske.

Prvi put odigrana 2017., a obnovljena 2023., predstava ''Hoću kući'', istražuje i iskazuje aktualne probleme o masovnom pojavljivanju beskućnika na ulicama Tuzle i u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini. Uvjeti u kojima oni preživljavaju, iskorištavanje djece i mladih objašnjava specifičnost predstave, priopćili su organizatori festivala.

Specifičnost također leži i u redateljskom i glumačkom cilju da posjetitelji aktivno emotivno sudjeluju u predstavi, i lakše se povežu s glumcima na sceni. Predstava ''Hoću kući'' dosljedno prikazuje stvarne živote onih kojima smo svakodnevno okruženi, a čije su biografije nastale kroz upoznavanje stvarnih životnih priča djece s ulica Tuzle i okoline.

''Šta možemo učiniti?'', zapitala se grupa mladih ljudi iz Tuzle, i bugojansku publiku umjetničkim i teatarskim jezikom inspirirala da se zapitaju isto.

U predstavi igraju Kemal Fazlić, Amila Šećerbegović, Amila Beširović, Mirza Mujagić, Tarik Kačapor, Dalal Dea Stolica, Adi Atlić, Mateo Marijanović, Vedad Naimkadić, Zerina Mujkić, Amar Mujkić, Sara Miščević i Emina Morankić. Mujkić i ove godine, kroz dramski odgoj, inspirira mlade Tuzle da se bave društveno-aktivnim temama.

Moderator okruglog stola Festivala Strajo Krsmanović ovaj dan završava aktivnom diskusijom o predstavi u kojem je bugojanska publika imala priliku uživati.

U nedjelju, 16.07., gledatelji će s početkom u 11 časova imati priliku pogledati prvu predstavu na FEDRICI, ''Patuljak tajnog imena'' Dječijeg pozorišta ''Eko-Art'' Bugojno. U 19 i 20:30 časova, odigrat će se još dvije predstave u takmičarskom dijelu Festivala, ''Smrt je moja ljubav'' eMTeeM Mostar u 19, a onda će moći utonuti u ''Ženske snove'' Kazališta mladih “Korifej”.

Kopirati
Drag cursor here to close