Zlatna medalja

HNK Mostar: Prestižne dizajnerske nagrade za plakat predstave Rechnitz

Plakat predstave izradili su Eva Dranaz i Jochen Fill (Vienna design studio 3007).
Kultura / Kazalište | 21. 10. 2022. u 16:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plakat predstave ''Rechnitz – Anđeo uništenja'' osvojio je zlatnu medalju u kategoriji plakata iz Austrije na European Design Awards 2022.

Riječ je o najprestižnijoj dizajnerskoj nagradi u Europi koja se dodjeljuje svake godine. Plakat predstave izradili su Eva Dranaz i Jochen Fill (Vienna design studio 3007). Eva Dranaz prezentirala je naslov predstave koristeći distorzirana slova, čime je tipografski naglasila neshvatljivost prirode događaja kojim se bavi predstava ''Rechnitz – Anđeo uništenja'', a to je pokolj 180 Židova 1945. godine u dvorcu Rechnitz koji su bili na prinudnom radu.

Predstava je nastala u koprodukciji HNK Mostar i SARTR-a, prema tekstu nobelovke Elfriede Jelinek, u režiji austrijske redateljice Sabine Mitterecker.

Plakat predstave ''Rechnitz – Anđeo uništenja'' također je izabran u sto najboljih plakata na natjecanju 100 BEST POSTERS 21, koje uključuje Njemačku, Austriju i Švicarsku. Fokus je natjecanja na trenutna društvena pitanja. Kao refleksija društva, plakati problematiziraju važna pitanja današnjice: rod i jednakost, klimatske promjene, pandemiju koronavirusa i kriptovalute.

Suvremeni problemi kao ovi prezentirani su korištenjem zaigrane tipografije, foto-kolaža i fotografija. Ovogodišnjih 100 pobjedničkih plakata prezentirani su u Muzeju primijenjenih umjetnosti u Beču.

Ukupno 540 grafičkih dizajnera, agencija i studenata iz Njemačke, Austrije i Švicarske sudjelovali su na natjecanju na koje je prijavljeno ukupno 2,008 plakata. Oni pobjednički bit će inkorporirani u postav Muzeja za primijenjene umjetnosti u Beču, priopćeno je iz HNK Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close