Premijera predstave

''Rechnitz - Anđeo Uništenja'' prva je koprodukcija jednog sarajevskog teatra i kazališta iz Mostara

Riječ je o predstavi koja se realizira u koprodukciji SARTR-a i HNK Mostar. Predstava je nastala prema tekstu austrijske spisateljice i nobelovke Elfriede Jelinek, jedne od najnagrađivanijih književnica s s njemačkog govornog područja.
Kultura / Kazalište | 25. 02. 2022. u 12:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstava ''Rechnitz - Anđeo Uništenja'' prva je koprodukcija jednog sarajevskog teatra i kazališta iz Mostara. Premijerno će se izvesti u petak, 25. veljače 2022. godine s početkom u 11 sati u prostorijama Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Na konferenciji za novinare povodom premijere ove predstave ravnatelj HNK Ivan Vukoja kazao je kako je tema predstave iznimno važna za europsko razumijevanje vlastite povijesti, kao i njezine budućnosti.

Foto: Bljesak.info / Press povodom nove predstave u HNK

''S obzirom da se radi o temi o kojoj je nobelovka Elfriede Jelinek napisala jednu vrlo slojevitu i suptilnu dramu te o činjenici da je riječ o predstavi iznimno suvremene kazališne estetike uvjeren sam da ova predstava ima veliki i festivalski i gostujući potencijal za igranja ne samo u BiH i okruženju nego i u europskim i srednjeeuropskim pozornicama'', kazao je Vukoja.

Riječ je o predstavi koja se realizira u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar. Predstava je nastala prema tekstu austrijske spisateljice Elfriede Jelinek, jedne od najnagrađivanijih književnica s njemačkog govornog područja, koja je 2004. godine nagrađena Nobelovom nagradom za književnost.

O predstavi je govorila i redateljica Sabine Mitterecker iz Austrije.

„Želim naglasiti važnost koprodukcijskih projekata kao što je ovaj između SARTR-a i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Štoviše, ovo je međunarodni projekt i ako želimo biti Europljani, moramo raditi na tome. Radila sam na nekoliko međunarodnih projekata jer se želim baviti problemima s kojima se ne susrećem nužno u kazalištima u Njemačkoj, Austriji ili Francuskoj. Europska dimenzija ove predstave nije samo u dramskom predlošku i činjenici da je redateljica predstave iz Austrije, nego u intenciji da predstava zaživi na scenama diljem Europe te da na taj način surađujemo i djelujemo”, izjavila je redateljica predstave Sabine Mitterecker.

U predstavi igraju glumice i glumci iz Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i HNK Mostar: Selma Alispahić, Jelena Kordić, Kuret, Dženana Džanić, Sead Pandur i Dražen Pavlović.

Glumica HNK Mostar Jelena Kordić navela je kako tekst ove predstave tako dobro rezonira sa svim onim što svi mi živimo zadnjih 30 godina.

''Nismo mogli ni slutiti u kojem i kavom trenutku ćemo izaći s predstavom u Mostaru i kakav će jedan dodatni kontekst ova predstava pokrenuti. Svjesni smo toga da mi s ovim umjetničkim činom ne možemo puno promijeniti na globalnom planu, ali možemo u ovoj našoj maloj zajednici'', kazala je Kordić.

Selma Alispahić, glumca Sarajevskog ratnog teatra navela je kao se radi o predstavi koju NK Mostar i SARTR mogu pokazati bilo gdje u Europi i svijetu. 

''Okupili smo se umjetnošću jer je Elfriede Jelinek na najbolje mogući način shvatila i provela ovo djelo, a umjetnost je u stanju na njabolji način govoriti o nečemu što možda u svakodnevnom životu ne možemo'', kazala je Alispahić.

Radnja drame "Rechnitz - Anđeo uništenja" bavi se događajem koji se dogodio u noći između 24. i 25. ožujka 1945. kada je grofica Margit von Batthyány, priredila u svom zamku Rechnitz u Burgenlandu gozbu za susjede, velikodostojnike lokalne Nacionalsocijalističke partije, SS oficire - od kojih je jedan bio njen ljubavnik - a i za nekolicinu dobrih strijelaca iz redova nacista. Vrhunac te noći pijanstva i razvrata bio je masakr nad 180 Židova na prinudnom radu.

Foto: Bljesak.info / Press povodom nove predstave u HNK

Svi su pobijeni te noći, osim dvojice koji su bili zaduženi za kopanje grobnice. Oni su ubijeni sutradan. U Austriji se o ovom događaju nije govorilo desetljećima. Tragovi zločina su uklonjeni, a masovne grobnice nikada nisu pronađene. Ovaj tekst bez sumnje može povezati Austriju nakon Drugog svjetskog rata i trenutno stanje u regiji, gdje zločini nisu završeni ni desetljećima nakon kraja rata.

Projekt su podržali: Austrijski kulturni forum Sarajevo, Grad Beč, Federalno ministarstvo za umjetnost, kulturu, državnu službu i sport Republike Austrije, Fond za budućnost Republike Austrije, USAID-ov projekt PRO-Budućnost koji provodi CRS s partnerima, Federalno ministarstvo kulture i sporta i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Prva, druga i treća repriza planirane su 27.2. (nedjelja), 3.3. (četvrtak) i 4.3. (petak). Ulaznice za reprizne izvedbe moguće je rezervirati pozivom na broj 036/446 024 ili slanjem poruke putem FB Messengera ili Instagram Directa.

Kopirati
Drag cursor here to close