Narodno pozorište Mostar

"Heroj nacije" pred Mostarcima

Ova crna komedija, kako je žanrovski opisuju pisac i redatelj, tematizira stanje duha običnog čovjeka kroz prizmu 'skrivenih' kamera i kao posljedicu, raskol unutar osobnosti.
Kultura / Kazalište | 11. 04. 2022. u 12:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ansambl Narodnog pozorišta Mostar u petak će, 15. travnja, na Velikoj sceni odigrat će reprizu predstave "Heroj nacije" Ivana M. Lalića.

Ova crna komedija, kako je žanrovski opisuju pisac i redatelj, tematizira stanje duha običnog čovjeka kroz prizmu 'skrivenih' kamera i kao posljedicu, raskol unutar osobnosti koja se nađe između stvarnosti i realitya - parastvarnosti.

Smješten u radničku klasu na rub propasti, disfunkcionalno-funkcionalan brak i obitelj, a glumačkim i dramaturškim intervencijama lokaliziran u Mostar, Budimir se od prve scene nalazi u grču, anksiozan, nesiguran i isfrustriran, na rubu između života i smrti, stvarnosti i parastvarnosti.

Paralelno tome, sama dramaturška konstalacija ovog karaktera smještena je rubno, između univerzalnog simbola, pojave (možda čak i stereotipa) tzv. 'običnog čovjeka' i dramskog karaktera, što svoje formalno uporište pronalazi u samoj ideji komada i u rediteljskom konceptu.

I ostali likovi su, također, postavljeni na isti rub između pojave i trodimenzionalnih, živih karaktera. Ono arhetipsko, pojavno u njima, polazi iz referenci na kultne likove iz dramskog opusa Dušana Kovačevića, koji su već pet desetljeću neodvojivi dio kolektivne svijesti naroda zapadnog Balkana.

Te suptilne reference, indirektni omaž velikom srpskom komediografu, funkcioniraju i kao izvori asocijativnih nizova, kojima se dodatno nijansiraju i obogaćuju likovi koje vidimo na sceni.

Glumačku postavu čine: Saša Oručević, Amela Kreso, Fatima Kazazić Obad, Dražen Pavlović, k.g, Emir Spahić i Vedran Vilogorac.

Cijena ulaznice iznosi 10 KM, sa popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close