Lutkari s Rondoa

FOTO Premijera 'Utopije' - Predstava o imperativu njegovanja kulture

Premijerna predstava Utopija u petak 29. veljače je pred mostarskom publikom izvedena na daskama Lutkarskog kazališta Mostar.
Kultura / Kazalište | 01. 03. 2024. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijerna predstava Utopija u petak 29. veljače je pred mostarskom publikom izvedena na daskama Lutkarskog kazališta Mostar.

Foto: PR / Glumačka ekipa...

''Stiče se dojam da je autor imao potrebu da, u ovom devijantnom vremenu, ne samo na prostorima BIH i Balkana nego i skoro u cijelom svijetu, ukaže na potrebu okretanja ka kulturi kao najboljem i najefikasnijem eliksiru za spas i izlječenje. Uostalom povijest nas uči da je kulturni nivo neke zemlje određivao njen status u svijetu'', navedeno je u priopćenju iz ove kazališne kuće.

Kompariranje dva svijeta

Za realizaciju ideje tekstopisac ujedno i redatelj Vanja Jovanović je vrlo promišljeno posegnuo za kompariranjem dva svijeta.

''U jednom su na sceni razvijene kulturne tekovine dok su u drugom ljudi otuđeni od kulture sa izraženim devijantnostima. Autor traži rješenje konflikta ili harmoniziranja ova dva svijeta tako što šalje djevojku koja će im pomoći razvijajući u njima potrebu za kulturom.

Foto: PR / Detalj iz predstave...

Projektirajući cijelu priču na našu stvarnost odnosno društveno političke uvijete, očito je da nam u ovakvoj konstelaciji odnosa ponajviše nedostaje kulture u širem smislu te riječi koja obuhvaća i diplomaciju. Tema je dakle vrlo aktualna ali je Vanja Jovanović uspio svojom imaginacijom spustiti na nivo potreban za dječji uzrast'', navedeno je.

Maštovita scena

Predstava je vrlo dinamična što je jedan od uvjeta za prihvaćanje kod djece.

''Glumačka četvorka je imala složen zadatak da tumači istovremeno nekoliko likova a takva transformacija ne samo da podrazumijeva znanje i inspiraciju nego i znatno iskustvo što su i potvrdili na sceni. Djelovali su vrlo uigrano i harmonizirano što je veoma uticalo na cjelokupan dojam o zaista kvalitetnoj predstavi za sve uzraste, čime dobiva još jednu povisilicu u odnosu na predstave namijenjene isključivo djeci'', stoji.

Vanji Jovanoviću, redatelju i scenaristu asistirala je Hana Kunić tako da i na njezinu adresu idu
zaslužene pohvale za kompletan dojam.

Vizualni identitet predstave je djelo Maria Tomaševića koji je nadogradio utopiju postižući mistificirani prostor.

 Foto: PR / Pred malenima...

Glumački kvartet u sastavu Marta Haubrich, Tibor Oreč, Ivan Nevjestić i Anela Planinić Škutor držao je cijelo vrijeme predstavu u rukama, isključivo svojim uvjerljivim interpretacijama. Treba navesti izvrsnost majstora svjetla Ariana Knezovića i majstora tona Darija Šunjića kao i vrlo značajan doprinos scenskih majstora Zorana Antonijevića i Filipa Miljka.

''Maštovita scena sa originalnim rješenjima kakva se rijetko viđaju u sličnim teatarskim kućama. Predstava koja će, sigurni smo, imati znatan broj repriza i nastupa na festivalima. Lijep uspjeh mostarskih lukara sa rondoa'', stoji u priopćenju Lutkarskog kazališta Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close