Teatarski festival u Bugojnu

eMTeeM-ova predstava "Game" večeras na festivalu FEDRA

Predstava se igra na Maloj sceni Kulturno sportskog centra sa početkom u 19:00 sati. Bit će to 80. repriza.
Kultura / Kazalište | 15. 07. 2022. u 08:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstava "Game" Mostarskog teatra mladih večeras će biti izvedena u okviru programa 50. Teatarskog festivala FEDRA u Bugojnu. Predstava se igra na Maloj sceni Kulturno sportskog centra sa početkom u 19:00 sati. Bit će to 80. repriza.

Foto: PR / Predstava Game na festivalu FEDRA

O predstavi je zapisano i slijedeće: "Tema izbjeglištva sada je aktualnija nego ikad prije. Ova je predstava rađena uglavnom u ispovjednoj formi, te doprinosi doživljaju dokumentarnog i stvarnog. Pojedina, veoma dobra redateljska rješenja, pravo su osvježenje".

Predstava "Game" je nastala nakon intenzivnog rada sa migrantima iz Migrantskog centra Salakovac kod Mostara i progovara o sudbinama tih ljudi na autentičnom materijalu dobivenom od njih samih. U predstavi igraju: Sara Kljajić, Emana Tabaković, Arduana Macić, Haris Habibija, Haris Pašić i Teo Sansžaktar, a predstavu je režirao Sead Đulić.

Foto: PR / Predstava Game na festivalu FEDRA

Predstava je nastala u okviru #IMPACTprojecta koji u BiH implementira #LDAMostar. Nakon održanih radionica Sead Đulić je zapisao: "Bili smo puni elana i došli do zanimljivih rješenja, a istovremeno potresnih svjedočanstava pobjeglih od svojih kuća. Radio sam stotine i stotine radionica, radio sam sa različitim sudionicima radionica, sa žrtvama različitih profila, sa bivšim vojnicima koji su činili ružne stvari, radio sam sa djecom, sa umirovljenicima, sa izbjeglicama iz naših ratova, ali ovo je bilo nešto potpuno drugo.

A istovremeno sa ovim živim svjedočanstvima čitam i slušam u brojnim medijima izjave:

- Migrantsko pitanje nije humanitarno, to je prevashodno sigurnosno pitanje.

- Oni okupiraju našu zemlju, treba to pod hitno silom vratiti odakle su došli.

- Sve su to izbjegli ratnici koji se ovdje kriju, kriminalci i posljednja ološ.

- Oni mijenjaju etničku sliku Bosne i Hercegovine, okupiraju nas...

I tako u nedogled, a ja na radionicama vidim porodice, slušam bolne priče i gledam djecu koja su željna igre".

Predstava je ovo o njima, ali i svjedočanstvo o nama i našem zaboravu nedavne, vrlo slične, prošlosti. Predstava je ovo i o svim izbjeglicama u svim vremenima i svim ratovima ma gdje se i kada dešavali.

Kopirati
Drag cursor here to close