Predstava

Dođite, pogledajte: Dide, pobiše nam fratre! u Zagrebu ove subote

Zavičajna zajednica Široki Brijeg u Zagrebu organizira izvođenje predstave "Dide, pobiše nam fratre!"
Kultura / Kazalište | 19. 02. 2020. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavičajna zajednica Široki Brijeg u Zagrebu organizira izvođenje predstave "Dide, pobiše nam fratre!"

Predstava će se prikazati u subotu 29. veljače 2020. u 18:00 sati u velikoj dvorani Zvonimir u sklopu Doma hrvatske vojske na adresi Marka Stančića 6, 10000 Zagreb. 

Predstavom izvođači, Franjevački svjetovni red i Frama Široki Brijeg, približavaju događaje od veljače do svibnja 1945. u Širokom Brijegu, Mostaru i ostalim mjestima Hercegovine kada su počinjeni zločini nad fratrima i katoličkim pukom, a završava prikazom Križnog puta - Bleiburgom.

Dramska radnja popraćena je kratkim filmovima, a većina dijaloga je na ikavici zapadne Hercegovine.  Ovo će biti premijera predstave u Zagrebu i Hrvatskoj, a o kvaliteti predstave najbolje govori činjenica da je u nepuna tri tjedna od premijere napunila nekoliko dvorana diljem Hercegovine.

Predstavu je napisala Mirela Lovrić, profesorica hrvatskog jezika u Srednjoj strukovnoj školi u Širokom Brijegu.

Pisana je na temelju svjedočenja preživjelih svjedoka, te po knjizi Joze Tomaševića Koške – ''Istina o ubijenoj gimnaziji''.

Drama je nagrađena na prošlogodišnjem natječaju Vicepostolature postupka mučeništva ''Fra Leo Petrović i 65 subraće'' u sklopu obilježavanja dana sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega.

Trećari i framaši zajedno su pripremali izvođenje drame te sugestijama nadopunili tekst prof. Lovrić. Duhovni asistenti fra Dane Karačić i fra Augustin Čordaš sve su pratili budnim okom, a točku na i stavio je prof. Andrija Zeljko koji se rado odazvao suradnji sa svjetovnim franjevcima. 

''Dijalozi i scene iz 1945. ne ostavljaju nikoga ravnodušnim jer većina Hercegovaca kroz glumce prepoznaje svoje ćaće i matere, babe i didove u ulogama'', navode organizatori.

Glumci, iako amateri, predstavili su vrijeme i događaje na dostojanstven način. Spomenuto je svih 66 pobijenih franjevaca i sva mjesta stradanja. 

Ulaz za predstavu slobodan je za sve posjetitelje.

Kopirati
Drag cursor here to close