27. ožujka

Besplatna izvedba predstave ''Noć s Aleksom'' na Svjetski dan kazališta

''Moramo njegovati nadu u novi početak, a tu je uloga teatra neizmjerna i veličanstvena. Teatar je vječan i spaja sva tri vremena: vrijeme prošlo u vremenu sadašnjem, u vremenu budućem'', napisao je Mesarić.
Kultura / Kazalište | 24. 03. 2023. u 15:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetski dan kazališta obilježava se od 1962. godine 27. ožujka, datum koji je odabrala svjetska udruga za kazališnu umjetnost ITI (International Theatre Institute). Tim povodom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru bit će održana besplatna izvedba predstave ''Noć s Aleksom'', prema tekstu Marka Tomaša i u režiji Ivice Buljana, za koju se uvijek traži karta više.

Obilježavanje Svjetskog dana kazališta uvijek ide i s međunarodnom porukom, a autorica ovogodišnje je egipatska glumica Samiha Ayoub, u kojoj, između ostalog, kaže:

''Ne pretjerujem kada kažem kako je ono što radimo na pozornici čin života samog i proizlazi iz ničega, kao plamteća zraka koja sjaji u tami, osvjetljuje tamu noći i grije njezinu hladnoću. Mi smo oni koji daju sjaj životu. Mi smo oni koji ga utjelovljuju. Mi smo oni koji ga čine vibrantnim i smislenim. Mi smo oni koji pružaju razloge za razumijevanje. Mi smo oni koji koriste svjetlo umjetnosti kako bismo se suočili s tamom ignorancije i ekstremizma. Mi smo oni koji prihvaćaju doktrinu života, kako bi se život širio ovim svijetom. Za sve ovo, mi ulažemo napore, vrijeme, znoj, suze, krv i živce. Sve što imamo, kako bismo proširili poruku, braneći vrijednosti istine, dobrote i ljepote, istinski vjerujući kako je život vrijedan življenja.''

Autor je hrvatske poruke za Svjetski dan kazališta ugledni redatelj i sveučilišni profesor Želimir Mesarić,  poručio je:

''Čuvajmo sveto mjesto ̶ pozornicu. Ne dopustimo lažnim trgovcima kojekakvih ideologija, agentima provokatorima, muljatorima i opsjenarima sumnjivih vrijednosti, lažnim moralistima, zaslijepljenim aktivistima, polutalentima, slatkorječivim varalicama svih boja i zastava da brljaju po Talijinom svetištu. U suživotu, dijalogu, toleranciji, zajedno sačuvajmo teatar i ne dopustimo urušavanje temeljnih vrijednosti. Ako na početku bijaše Riječ, čuvajmo tu Riječ i borimo se za istinitost riječi. Kao što drama završava katarzom, tako je na kraju tunela Svjetlo u kojem svjetlucaju riječi Vjera, Nada i Ljubav. Moramo njegovati nadu u novi početak, a tu je uloga teatra neizmjerna i veličanstvena. Teatar je vječan i spaja sva tri vremena: vrijeme prošlo u vremenu sadašnjem, u vremenu budućem'', napisao je Mesarić.

Predstava počinje 27. ožujka u 20 sati. Rezervaciju ulaznica možete izvršiti porukom preko Facebook Messengera ili Instagram Directa, odnosno pozivom na broj 063/019-019 od 10 do 16 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close