Bugojno

'Bajka o izgubljenom vremenu' najbolja predstava na XI. bijenalu lutkarstva

Stručni žiri je bio jednoglasan u ocjeni da je Pozorište lutaka ponudilo najcjelovitiju i najzaokruženiju lutkarsku predstavu.
Kultura / Kazalište | 18. 09. 2021. u 16:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:PR / Pozorištu lutaka Mostar nagrada za najbolju predstavu

Pozorište lutaka iz Mostara sa svojom predstavom "Bajka o izgubljenom vremenu" u režiji Tamare Kučinović, osvojilo je nagradu za najbolju predstavu na XI. bijenalu lutkarstva u Bugojnu, priopćili su u subotu mostarski lutkari.

Stručni žiri je bio jednoglasan u ocjeni da je Pozorište lutaka ponudilo najcjelovitiju i najzaokruženiju lutkarsku predstavu.

Osim pohvala za režiju Tamari Kučinović, scenografiju i lutke Aleni Pavlović, žiri je posebno istakao superiornu igru mostarskih lutkara iz ansambla predstave kojeg čine Igor Vidačković, Serđo Radoš, Nina Popović, Fatima Kazazić Obad k.g. i Ali Kamer Aksoy.

"Bajka o izgubljenom vremenu" izdvojila se kao impresivno umjetničko ostvarenje kojem doprinosi usklađenost svih elemenata predstave kao što je virtuozna glumačko-animacijska igra ansambla te likovnost lutaka i funkcionalnost scenografskih rješenja uz dominantan redateljski postupak, navodi se u obrazloženju stručnog žirija.

Na ovaj način, Pozorište lutaka iz Mostara nastavlja svoj niz uspjeha na domaćim i međunarodnim festivalima lutkarstva. Nastavlja se, tako, i sjajna tradicija ovog pozorišta jer je to jedina teatarska kuća koja je prije rata dva puta osvojila na Bijenalu lutkarstva u Bugojnu nagradu za najbolju predstavu.

Rezultati koji danas postiže ovo Pozorište dokaz su da je lutkarstvo u Mostaru preživjelo teška vremena, nastavilo sa uspjesima, a mostarski lutkari zauzeli zapaženo mjesto na europskoj lutkarskoj sceni.

Već sutra, sa istom predstavom, lutkari putuju u Zagreb, na PIF, 54. međunarodni festival kazališta lutaka.

Pored toga, s predstavama "Dječak koji je sanjao more" u režiji Zijaha Sokolovića i "O nježnosti" u režiji Ines Pašić, sudjeluju na značajnim međunarodnim festivalima, LutFest-u i MESS-u.

Kopirati
Drag cursor here to close