Odgajanje kazališne publike

70 godina Lutkarskog kazališta Mostar: Lutkarske predstave prvi dodir djece s umjetnošću

''Ova godina je bila komplicirana jer smo radili i na pripremi materijala tako da je za naš mali kolektiv bilo jako puno posla, puno kreativnog stvaranja, a to je ono čime se ponosimo i ono u čemu smo najbolji'' – kazao je Oreč.
Kultura / Kazalište | 05. 11. 2022. u 10:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizom aktivnosti Lutkarsko kazalište Mostar ove jeseni obilježava 70 godina svog rada.

Tako su se kroz mjesec listopad, na svojevrsnoj minireviji lutkarskih kazališta, mostarskim mališanima predstavili brojni lutkari iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Komplicirana godina

''Krenuli smo s objavom svečanog plakata povodom 70. godišnjice kazališta gdje su predstavljene lutke iz našeg bogatog fundusa, zatim smo krenuli s izradom statute povodom 70. godina kazališta, koju će izraditi akademski kipar Dalibor Nikolić. Tu je naravno i nezaobilazna fotomonografija u koju smo uspjeli utkati 168 predstava koje su igrane u Lutkarskom kazalištu Mostar, počevši od prve predstave, koja je odigrana 15. studenoga 1952. godine 'Snježana i sedam patuljaka''' - kazao je u razgovoru za Fenu v.d. ravnatelj Lutkarskog kazališta Mostar Tibor Oreč.

Točno na 70. godišnjicu prve predstave ansambl Lutkarskog kazališta izvest će premijeru predstave ''Oblaković mali'', u režiji Maje Lučić, a spomenuta fotomonografija bit će predstavljena javnosti sedam dana kasnije, 22. studenoga.

''Ova godina je bila komplicirana jer smo radili i na pripremi materijala tako da je za naš mali kolektiv bilo jako puno posla, puno kreativnog stvaranja, a to je ono čime se ponosimo i ono u čemu smo najbolji'' – kazao je Oreč.

Video: 70 godina Lutkarskog kazališta Mosta

Govoreći o budućim planovima istaknuo je kako je u ovom trenutku fokus na rješavanju kadrovskih problema.

''Pogođeni smo odlaskom preko granice naših glumaca i glumica, ali i tehničkog kadra. Sada pokušavamo privući novi, mladi kadar, koji će za par godina uspješno zamijeniti glumce i glumice koji ne rade više s nama. Moramo se baciti na obnovu naših starih predstava, tj. mlade glumce uvoditi u predstave što je dugotrajan i mukotrpan proces, kako bi oni bili na razini predstava koje su igrane po sto, dvjesto i više puta. Najvažnije je to što kod mladih glumaca ima volje i entuzijazma'' - kazao je Oreč.

Odgajanje kazališne publike

Istaknuo je kako financijska situacija nikada nije bila previše dobra niti za jednu ustanovu kulture, pa tako ni za Lutkarsko kazalište.

''Financije u kulturi nikada nisu bile na nekoj značajnoj razini. Lutkarsko kazalište je, onako, malo zapostavljeno, nemamo to svjetlo reflektora kao narodna kazališta, ali moram napomenuti da bez lutkarskog kazališta ne bi bilo ni tog narodnog kazališta'' - poručio je Oreč.

Po njegovim riječima, odgajanje kazališne publike kreće od djece vrtićke dobi i posjeta lutkarskim predstavama.

''To je njihov prvi susret s umjetnošću, s kreativnim i maštovitim razmišljanjem, s rješavanjem njima, u tom trenutku, životnih problema. Sve oko nas je puno nekih problema, ali jedino što te probleme može riješiti je djetinjstvo. Nažalost, započinju ratovi, ali djeca ako započnu neku svađu ona će je vrlo brzo riješiti i vrlo brzo će nastaviti sa svojom igrom, sa svojom maštom i kreativnim razmišljanjem. Mi im pomažemo u tome da steknu neku drugu sliku, da steknu jednu viziju razmišljanja, da im ne serviramo sve, pogotovo u ovom današnjem vremenu društvenih mreža. Trebamo ih naučiti razmišljati, naučiti ih da cijene rad i umjetnost, jer jedino što je u svijetu preživjelo od početka je umjetnost'' - poručio je Oreč.

Istaknuo je da umjetnost uči djecu kreativnom razmišljanju.

''U kazalištu su povezane sve vrste umjetnosti, i likovna, i scenska, i glazbena, spojene su na jedno mjesto i onda djeca mogu uživati u tome. Zbog toga je njihov prvi susret s kazalištem jako vrijedan i on će ostaviti pečat na njihovom daljnjem životu. Moramo odgajati građane koji će biti kulturni, a to to je za dobrobit svih nas, i grada, i države, i šire'' - zaključio je v.d. ravnatelj Lutkarskog kazališta Mostar Tibor Oreč.

Kopirati
Drag cursor here to close