25. izdanje

Najstariji lutkarski festival u BiH: Raznolik program u rujnu

Sadržajno je obogaćen prateći program, a novost, koja je uveliko doprinijela afirmaciji Susreta u društvenom i javnom životu Bosne i Hercegovine, bilo je izvođenje lutkarskih predstava, osim Bugojna, u još dvadeset gradova.
Kultura / Kazalište | 26. 08. 2022. u 13:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Susret kazališta lutaka Bosne i Hercegovine je najstariji lutkarski festival u BiH, a ove godine, u 25. izdanju, pripremio je za sve ljubitelje pozorišta i lutkarstva, raznolik program u kojem svatko može pronaći nešto za sebe. Ovo je itekako značajan festival sa dugom tradicijom i misijom da omogući profesionalnim lutkarima iz BiH da u ugodnim i prijateljskim uvjetima prezentiraju svoje najbolje predstave i razmjene iskustva.

Ovogodišnje izdanje održat će se od 12. do 16. rujna 2022. godine u Bugojnu.

Susret kazališta lutaka Bosne i Hercegovine održava se od 1971. godine i da od 1977. u Bugojnu pronalazi svoje prirodno ishodište i istinski domicil. Prilikom donošenja odluke o pokretanju Bijenala jugoslovenskog lutkarstva u Bugojnu 1979. godine, dogovoreno je da se od te godine Susret održava bijenalno, odnosno da se Bijenale jugoslovenskog lutkarstva i Susreti pozorišta lutaka naizmjenično održavaju. Kalendarske godine koje se završavaju neparnim brojem bit će rezervirane za Bijenale, a one koje završavaju parnim brojem za Susret.

Za razliku od dotadašnjih realiziranih festivala, u Bugojnu je Susret poprimio mnogo složeniju formu. Sadržajno je obogaćen prateći program, a novost, koja je uveliko doprinijela afirmaciji Susreta u društvenom i javnom životu Bosne i Hercegovine, bilo je izvođenje lutkarskih predstava, osim Bugojna, u još dvadeset gradova.

Predstave koje igraju u natjecateljskom programu 25. Susreta su: ''PSIĆ BOJE NEBA'' (Bosansko narodno pozorište Zenica); ''ZLATOKOSA'' (Pozorište lutaka Mostar); ''AKO PČELE ODU...'' i ''OLOVNI VOJNIK'' (Pozorište mladih Sarajevo); ''MOJ PRIJATELJ BUMBI'' (Lutkarsko kazalište Mostar); ''SEDAM GAVRANOVA'' i ''KOBOLDI'' (Dječije pozorište Republike Srpske).

U revijalnom programu svoju izvedbu će imati: HKUD ''Dinara'' KS ''Cleuna'' Livno: ''JEŽEVA KUĆICA''; Kulturno obrazovni centar Šid/AP ''Branislav Nušić'' Šid: ''SIMFONIJA U F DURU, ILITI MALA LEKCIJA PROTIV ŠUNDA''; Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku: ''BRAČNE MUKE IZ VIZURE RUKE'', ''DIVLJEG ZAPADA ZOV'', ''PRIČA BEZ KRAJA''; Toni Leaković: ''Žongler na ulici''; Kulturna scena male stvari Trebinje ''PUT DO ČAROLIJE'' i Studio lutkarstva Sarajevo: ''HRANJIVA PRIČA''.

Raznolikom programu tu nije kraj, jer će publika svih uzrasta moći uživati u ''Izložbi lutaka povodom 25 godina Studija lutkarstva Sarajevo'' kao i u nekoliko promocija: ''Lutkarski simulakrumi'' Zoran Đerić, ''90 godina Pozorišta mladih'' Ljiljana Dinić i Zoran Đerić, ''Pozorište za decu – umetnički fenomen'' 10 tom., ''Niti'' Časopis za lutkarsku umetnost, ''DRAMA'' (zbornik studentskih radova) - Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo, ''DRAME'' (zbornik studentskih radova) - Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, ''NA KRAJU DUGE'' Taika Ganića i „DIZAJN/PORTOFOLIO PLAKATA, LOGOTIPA, ILUSTRACIJA“ Antonia Džolana.

Zarina Hozdić je mlada bh. lutkarica koja je 2016. godine upisala je Vysokúškolu múzických umení u Bratislavi (smjer lutkarska režija i dramaturgija), gdje je diplomirala 2021. godine sa režijom i dramaturgijom inscenacije ''Peter Kľúčik'' (Ján Uličianský) pod vodstvom mentora Jána Uličianskog. Ona će na ovogodišnjem Susretu biti uvodničarka na panel diskusiji ''Lutkarsko pozorište i dječija publika'' (utjecaj lutkarskog pozorišta na odgoj djece i mladih), panel diskusiju i prezentaciju radionice ''Dramaturgija lutke'' (dramaturgija lutkarskog pozorišta), te prezentaciju radionice „PREDMET“ (pozorište predmeta). Također, održat će se i scenska čitanja tekstova ''OTKAMENA PRIČA'' (Ljubica Ostojić) i ''PUTEM IGRAČAKA'' (Aleksandar Vasiljević).

O najboljim lutkarskim dostignućima odlučivat će tročlani stručni žiri kojeg čine Maja Lučić, Zoran Đerić i Jasminka Požek – Božuta.

Kopirati
Drag cursor here to close