U prijestolnici kulture

Vladimir objavio novi spot pred nastup na velikom festivalu u Mađarskoj

U najavi se navodi kako bend, nazvan po pjevaču Vladimiru Mićkoviću, vodi publiku na glazbeno putovanje koje počinje u Andaluziji i stiže na Balkan.
Kultura / Glazba | 05. 09. 2023. u 18:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa Vladimir, ovog puta kao sekstet, objavila je spot za pjesmu 'Sekretos kero deskuvrir' uoči nastupa na VeszprémFestu u Mađarskoj.

Na spomenuti festival u europskoj prijestolnici kulture za ovu godinu grupa predvođena izvrsnim vokalom Vladimira Mićkovića u jakoj konkurenciji world music platforme Most plasirala se u top 12 izvođača.

U najavi se navodi kako bend, nazvan po pjevaču Vladimiru Mićkoviću, vodi publiku na glazbeno putovanje koje počinje u Andaluziji i stiže na Balkan.

Izvode pjesme na ladinu, jeziku Sefarda, španjolskih Židova. Pjesme nanjihovom repertoaru pjevale su mnoge generacije u prošlosti, od Dubrovnika, preko Sarajeva, do Soluna. Tradicionalne sefardske pjesme primile su brojne utjecaje na putu iz Andaluzije nakon rekonkviste ali su ostavile traga i na tradicionalnim melodijama i pjesmama poznatih autora. 

Novi spot djelo je Nikole Galića a u njemu se pojavljuje balerina Jovana Milosavljević Lovrenović.

Snimljen je uz podršku MOST Music "A complex European strategy for Balkan world music, supported by Creative Europe, the European Commission's framework programme for support to the culture and audiovisual sectors.

Video: VLADIMIR - Sekretos kero deskuvrir feat. Joseph Tawadros (official video)

Bend Vladimir osnovali su Vladimir Mićković i Adis Sirbubalo, a u produkciji Gramofona iz Sarajeva snimili su album istoimenog naslova – Vladimir.

Vladimir Mićković, istraživač je i sakupljač tradicionalnog repertoara koji iza sebe ima nekoliko diskografskih izdanja – Arkul, Vladimir&Kalafat, Haver…

Mićković je odabrao repertoar albuma Vladimir a Sirbubalo je napisao aranžmane za sefardske pjesme koje su tijekom vremena i tijekom putovanja od Andaluzije do Balkana doživjele brojne transformacije.

Pjesme izabrane za njihov prvijenac već desetljećima se pjevaju u Mostaru, Splitu, Dubrovniku, Sarajevu, Bitoli i Solunu, a nastale su prije, tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. Većina pjesama su tradicionalne. Tri pjesme u repertoaru benda je napisala Flory Jagoda.

 

Kopirati
Drag cursor here to close