50-ih osvajao pop ljestvice

Umro je legendarni pjevač i glumac Harry Belafonte

"Uzrok smrti bila je kongestivna srčana insuficijencija", otkrio je Ken Sunshine, glazbenikov dugogodišnji glasnogovornik.
Kultura / Glazba | 25. 04. 2023. u 21:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki pjevač i glumac Harry Belafonte preminuo je u 97. godini života u svomu domu na Manhattanu, javlja The New York Times. "Uzrok smrti bila je kongestivna srčana insuficijencija", otkrio je Ken Sunshine, glazbenikov dugogodišnji glasnogovornik.

50-ih osvajao pop ljestvice

Harry Belafonte 50-ih je godina osvajao pop ljestvice. Bio je prvi pjevač u povijesti koji je prodao više od milijun dugosvirajućih ploča. Svojom vrlo specifičnom glazbom rušio je rasne barijere i postao simbol pokreta za građanska prava.

Video: Harry Belafonte

Bio je jako aktivan u borbi protiv rasne diskriminacije u SAD-u. Na početku karijere odmah se sprijateljio s Martinom Lutherom Kingom Jr. U vrijeme kada je segregacija bila široko rasprostranjena i kada su crnci još uvijek bili rijetkost na velikim i malim ekranima, uspon Belafontea na showbizz sceni bio je povijestan.

Dobio je Oscara za humanitarni rad

Rođen je u New Yorku 1. ožujka 1927. godine. Djetinjstvo je proveo na Jamajci, a 1944. godine napustio je školu i stupio u mornaricu, gdje je proveo tri godine. Profesionalnu pjevačku karijeru započeo je 1952. godine izvodeći pučke balade i popularne melodije u ritmu folklora.

Video: Harry Belafonte

Svojim skladbama, scenskom pojavom i glasom već 1956. postigao je američki i svjetski uspjeh, koji ga je doveo i do filmskih ponuda. Belafonte je postao prvi crnac koji je postigao veliki uspjeh u Hollywoodu kao glavni glumac. U filmu se pojavio prvi put 1953. ulogom u Sjajnom putu, a proslavio se i Premingerovom adaptacijom Bizetove opere Carmen 1954.

2014. godine dobio je počasni Oscar za dugogodišnji angažman na području ljudskih prava i humanitarnih pitanja. Pred brojnim holivudskim filmskim zvijezdama uručena mu je filmska nagrada Jean Hersholt, koju već tradicionalno dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i znanosti.

Kopirati
Drag cursor here to close