Jamala

Rusija raspisala tjeralicu za ukrajinskom pobjednicom Eurosonga

U bazi podataka Ministarstva unutarnjih poslova Jamaladinova se nalazi kao tražena osoba zbog kršenja kaznenog zakona.
Kultura / Glazba | 21. 11. 2023. u 10:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pjevačicu Susanu Jamaladinovu, koja je kao Jamala pobijedila na Eurosongu 2016., Rusija traži zbog navodnog kršenja kaznenog zakona jer je širila "lažne informacije o Ruskoj agresiji na Ukrajinu".

Kako javlja Associated Press Rusija je na svoju tjeralicu stavila Susanu Jamaladinovu, ukrajinsku pjevačicu koja je 2016. pobijedila na Eurosongu pod umjetničkim imenom Jamala, prenosi Nacional.hr

Optužena za širenje lažnih informacija

U bazi podataka Ministarstva unutarnjih poslova Jamaladinova se nalazi kao tražena osoba zbog kršenja kaznenog zakona. Navodno je optužena za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci i tekućim borbama u Ukrajini nakon što je prošle godine usvojen zakon koji zabranjuje takve informacije.

Jamaladinova, koja je krimskotatarskog podrijetla, pobijedila je na natjecanju za Euroviziju s pjesmom "1944", nazvanoj po godini kada je Sovjetski Savez deportirao krimske Tatare, što je aneksija koju druge zemlje uglavnom smatraju nelegitimnom, a Krim još uvijek smatraju ukrajinskim teritorijem i to gotovo dvije godine nakon što je Rusija anektirala Krim.

Rusija protestirala zbog pjesme

Rusija je protestirala zbog uključivanja pjesme u natjecanje, tvrdeći da krši pravila Eurovizije protiv političkog govora. Međutim, pjesma "1944" ne sadrži konkretnu kritiku Rusije ili Sovjetskog Saveza u svojim stihovima, iako to implicira svojim početnim stihovima.

Rusiji je 2022. godine zabranjeno sudjelovanje na Eurosongu i to sljedećom odlukom: "Odluka odražava zabrinutost da bi, u svjetlu krize bez presedana u Ukrajini, uključivanje ruske prijave u ovogodišnje natjecanje dovelo konkurenciju na loš glas", objavila je tada Europska radiodifuzna unija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close