Bruce Dickinson

Pjevač Iron Maidena, počasni građanin Sarajeva, navršio 65 godina

U vrijeme njegove prve suradnje sa sastavom Iron Maiden je objavio nekolicinu albuma koji su tijekom 1980-ih postigli platinastu i zlatnu nakladu u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu.
Kultura / Glazba | 07. 08. 2023. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 65 godina, 7. kolovoza 1958. rođen je Bruce Dickinson, pjevač heavy metal sastava Iron Maiden.

Paul Bruce Dickinson rodio se u Worksopu, Nottinghamshireu, a njegovo rođenje je roditelje (Soniu i Brucea), koji su u to vrijeme bili tek tinejdžeri, natjeralo u brak. U početku su ga odgajali njegov djed i baka; njegov je djed radio u obližnjem rudniku ugljena, a njegova je baka bila kućanica.

Svoju glazbenu karijeru započeo je 1970-ih kao pjevač u malim kavanskim sastavima dok je pohađao školu u Sheffieldu i studirao na londonskom sveučilištu.

Kad se preselio u Sheffield, Dickinsonovi su roditelji već dobro zarađivali tako što su kupovali posjede, obnavljali ih i onda ih prodavali za dobit. Zbog toga je Dickinson većinu djetinjstva proveo živeći na gradilištu dok njegovi roditelji nisu kupili pansion i garažu u kojoj je njegov otac počeo prodavati automobile iz druge ruke.

Zarada koju su stekli svojim uspješnim biznisom omogućila im je da Dickinsona - tada trinaestogodišnjaka - pošalju u internat te su tako odabrali Oundle, javnu školu u Northamptonshireu.

Dickinsonu nije smetao odlazak od kuće zato što nije bio "privržen" svojim roditeljima, uglavnom jer su ga njegovi djed i baka odgojili u Worksopu dok mu nije bilo šest godina.

Video: Iron Maiden - The Number Of The Beast (Official Video)

U Oundleu je Dickinsona prvi put privukao hard rock nakon što je čuo kako skladba "Child in Time" Deep Purplea svira u sobi drugog studenta. Zbog toga je prvi album koji je ikad kupio bio Deep Purpleov In Rock, zbog kojeg se počeo zanimati za rock glazbu.

Nakon In Rocka kupio je prvijenac Black Sabbatha, Aqualung Jethro Tulla i Tarkus skupine Emerson, Lake & Palmer. Zanimljivo je da je Dickinson u početku želio svirati bubnjeve.

Dickinson je 1977. upoznao Paula "Noddyja" Whitea, multiinstrumentalista koji je posjedovao razglas i ostalu opremu te je s njim i bubnjarom Steveom Jonesom osnovao skupinu Speed.

Prema Dickinsonovim se riječima sastav zvao Speed zbog načina na koji je svirao, a ne zbog aludiranja na konzumiranje droge. U Speedu je Dickinson počeo skladati vlastiti materijal nakon što mu je White pokazao kako se sviraju tri akorda na gitari.

Godine 1979. pridružio se heavy metal grupi Samson s kojom je postao djelomično poznat pod pseudonimom "Bruce Bruce" te je pjevao na dva njezina studijska albuma.

Napustio je Samson 1981. godine kako bi se pridružio Iron Maidenu, zamjenjujući Paula Di'Anna, te se prvi put pojavio na albumu The Number of the Beast 1982. godine.

Video: Iron Maiden - Run To The Hills (Official Video)

U vrijeme njegove prve suradnje sa sastavom Iron Maiden je objavio nekolicinu albuma koji su tijekom 1980-ih postigli platinastu i zlatnu nakladu u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Dickinson je napustio Iron Maiden 1993. godine (zamijenio ga je Blaze Bayley) kako bi se usredotočio na svoju samostalnu karijeru, tijekom koje je eksperimentirao s raznim heavy metal i rock stilovima.

Ponovno se pridružio grupi 1999. godine s gitaristom Adrianom Smithom te je sa skupinom otada objavio ukupno pet studijskih albuma. Od njegovog povratka Iron Maidenu objavio je još jedan samostalan album, Tyranny of Souls, 2005. godine.

Osim po glazbenoj karijeri Dickinson je poznat po raznim drugim aktivnostima. Među najpopularnijima je njegova karijera komercijalnog zrakoplovnog pilota za tvrtku Astraeus Airlines te je dan danas tijekom svjetskih turneja kapetan u Ed Force Oneu, preuređenom unajmljenom avionu Iron Maidena.

Nakon što je Astraeus prestao postojati, godine 2012. osnovao je Cardiff Aviation, vlastitu tvrtku za održavanje letjelica i treniranje pilota.

Video: Iron Maiden - The Trooper (Official Video)

Dickinson je od 2002. do 2010. imao vlastitu radijsku emisiju na radiostanici BBC Radio 6 Music, bio je voditelj u televizijskim dokumentarnim filmovima, napisao je nekoliko knjiga i filmskih scenarija, stvorio uspješno pivo s Robinsons Breweryjem i natjecao se u mačevanju na međunarodnoj razini.

Što se tiče privatnog života, Dickinson se prvo oženio Jane 1983., a od nje se razveo 1987. godine.

Sa svojom drugom suprugom, Paddy Bowden, ima troje djece: Austina (rođenog 1990.), Griffina (rođenog 1992.) i Kiu (rođenu 1994.). Svi troje bili su rođeni u Chiswicku, Londonu, gdje Dickinson živi od 1981. godine.

Godine 2015. Dickinson je sedam tjedana odlazio na kemoterapiju i radioterapiju zbog tumora koji se nalazio na stražnjem dijelu njegova jezika. Dickinsonovi su liječnici pretpostavili da će se potpuno oporaviti jer je tumor bio otkriven u ranoj fazi. Dickinsonu su 15. svibnja specijalisti rekli da je tumor nestao.

Godine 2019. Bruce Dickinson bio je imenovan počasnim građaninom Sarajeva zbog održanog koncerta tijekom opsade grada 1994. godine.

Video: Bruce Dickinson - Tears of the dragon [HQ]
Kopirati
Drag cursor here to close