Peta godina

Održana manifestacija ''Dodjela nagrada AMUS-a za 2020''

U revijalnom dijelu programa nastupili su Dino Šukalo, Eldin Huseinbegović, Josip Palameta i Aida Mušanović Arsić.
Kultura / Glazba | 11. 04. 2021. u 22:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanom manifestacijom, koja je emitirana u programu Hayat TV, dodijeljene su plakete i priznanja nagrađenim u tradicionalnoj manifestaciji, koju petu godinu zaredom, organizira Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaratelja“ (AMUS).

Ove godine nagrade su dodijeljene u 9 kategorija:

1. Nagrada „Avdo Smailović“ (za autorsko stvaralaštvo u području ozbiljne muzike), pripala je prof. Mladenu Matoviću.

2. Nagradu „Fra Grgo Martić“ (za promociju muzike naroda u BiH), dobili su: Burhan Šaban i prof. dr. Vinko Krajtmajer(posthumno).

3. Nagradu „Vlado Milošević“ (za muzičku publicistiku i muzikologiju), dobili su: dr.sc. Nirha Efendić i Saša Pavlović.

4. Nagrada „Kemal Monteno“ (za autorsko stvaralaštvo u području zabavne/popularne muzike) pripala je Amilu Loji i Muhidinu (Dini) Muharemoviću.

5. Nagradu „Ismet Alajbegović Šerbo“ (za autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicionalne muzike), dobio je Ljubo Kešelj.

6. Nagrada „Slobodan Bodo Kovačević“ (za autorsko stvaralaštvo u oblasti instrumentalne muzike) pripala je Dini Šukalu i Adisu Sirbubalu.

7. Nagrada „Dražen Ričl“ (za najboljeg mladog autora), dobili su: Lejla Alimanović i Dino Mangafić.

8. Nagrada „Cvjetko Rihtman“ (za najbolje studente Muzičkih akademija u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru. Tradicionalno, najboljim studentima pripada i novčana nagrada od 500,00 KM. Nagrade su dobili:

Mirza Sijerčić
Gabrijela Novaković
Minja Šukalo
Dragan Ivanković.

9. Nagrade za životno djelo:

Nedžad Imamović (posthumno)
Selver Pašić (posthumno)
Mijat Božović (posthumno)
Hamdija Salković (posthumno)

Foto: PR / Dodjela nagrada AMUS-a za 2020

Bez obzira na to, što je ceremonija dodjele nagrada održana uz poštovanje svih epidemioloških mjera i što dobitnici nagrada nisu mogli uživo biti u studiju, manifestacija je protekla u sjajnoj atmosferi, a nagrađeni, u većini kategorija, javili se putem online platformi kako bi se zahvalili na osvojenim nagradama i priznanjima.

U revijalnom dijelu programa nastupili su Dino Šukalo, Eldin Huseinbegović, Josip Palameta i Aida Mušanović Arsić. Bila je to još jedna noć za pamćenje u kojoj se AMUS još jednom, kroz svoje nagrade, zahvalio autorima na predanom radu.

Nadamo se, da ćemo se naredne godine vidjeti na jednom mjestu i da ćemo nagrade i priznanja uručivati lično, uz stisak ruke i aplauz podrške, priopćeno je iz AMUS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close