Popularni Zijo

Na današnji dan prije 35 godina preminuo je Dražen Ričl

Članovi benda Crvena jabuka na putu za Mostar doživjeli su tešku prometnu nesreću. Na licu mjesta poginuo je basist grupe Aljoša Buha, dok je frontmen i jedan od osnivača grupe Dražen Ričl zadobio teške ozljede, kojima je podlegao 1. listopada 1986.
Kultura / Glazba | 01. 10. 2021. u 13:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Dražen Ričl (Sarajevo, 12. ožujka 1962. – Beograd, 1. listopada 1986.) 

Dražen Ričl, jedan od zaštitinih znakova grupe Crvena jabuka, preminuo je na današnji dan prije 35 godina od posljedica teške prometne nesreće koja se 18. rujna 1986. godine dogodila u blizini Jablanice.

Članovi benda Crvena jabuka na putu za Mostar doživjeli su tešku prometnu nesreću. Na licu mjesta poginuo je basist grupe Aljoša Buha, dok je frontmen i jedan od osnivača grupe Dražen Ričl zadobio teške ozljede, kojima je podlegao 1. listopada 1986. godine.

Članovi orkestra krenuli su s tri automobila i malim kamionetom s instrumentima iz Sarajeva prema Mostaru u popodnevnim satima. Bas gitarist Aljoša Buha, vokalni solist Dražen Ričl Zijo i vozač Zlatko Arslanagić sjeli su u Fiću. Iza njih su u Golfu vozili Dražen Žerić i Darko Jelčić.

Odmah iza Jablanice prema Mostaru Žerić i Jelčić, kao i predstavnici "Atlasa" iz Zenice, organizatora turneje, u "zastavi 1500" naišli su na veću grupu ljudi okupljenih oko smrskanog Fiće. Nisu imali vremena mnogo se obazirati jer su žurili na koncert.

Članovi Crvene jabuke okupljali su se pred Kantarevcem, pitajući se vremenom gdje su više Zijo, Buha i Zlatko?

Nervoza je sve više rasla, ali nitko nije pomišljao na najgore. Dražen Žerić žuri u hotel "Ružu", vjerujući da je došlo do nesporazuma i da su Zijo, Buha i Arslanagić tamo. Međutim, nitko o njima ništa nije znao. 

Video: Crvena Jabuka - Nek te on ljubi 1986

Kod Žerića se probudila svijest da onaj Fićo kod Jablanice, ipak, nije bio njihovih prijatelja. Prišao je telefonu i okrenuo broj stanice milicije u Mostaru, a onda mu je lušalica mu ispala iz ruku...

Preostali članovi Crvene jabuke potom s crnim slutnjama žure prema Jablanici. Ne mogu vjerovati onom što im govore: Buha je podlegao, Zijo je teško povrijeđen, Zlatko također ima ozbiljne ozljede.

Vraćaju se, međutim, ponovo u Mostar, gdje su na kirurškom odjelu bolnice smješteni Arslanagić i Ričl.

Liječnici čine sve da pomognu mladom solistu, ali ozljede lubanje zabrinjavaju. Zlatku Arslanagiću je nešto bolje i on se, za razliku od Ričla, nalazi izvan životne opasnosti. Cijelu noć gore svjetla u mostarskoj bolnici.

Video: CRVENA JABUKA - DIRLIJA (tv nastup iz 1986.g)

Brzo je angažiran helikopter da Ziju, kako su zvali Dražena Ričla, prebaci na Vojno-medicinsku akademiju u Beogradu. Ispraćen je s nadama da će njegova mladost i volja za životom biti jače od povreda. Arslanagiću je bolje, ali liječnici ne dopuštaju da se s njim razgovara. Još je u šoku, pa mu je potreban mir...

Ričl se nalazio u komi sve do 1. listopada, kada je preminuo u bolnici u Beogradu.

Dražen Ričl, Zijo ili Para rođen je 12. ožujka 1962. godine u Sarajevu.

Bio je jedna od najpoznatijih ličnosti sarajevske kulturne scene. Karijeru je počeo u bendu Elvis J.Kurtović & His Meteors te je jedan od začetnika Novog primitivizma, a potom je sa Zlatkom Arslanagićem osnovao Crvenu jabuku.

Završio je osnovnu glazbenu školu, sarajevsku Drugu gimnaziju, nakon koje upisuje žurnalistiku na Fakuletu politčkih nauka u Sarajevu, ali studij nije završio.

Video: CRVENA JABUKA - BJEŽI KIŠO S PROZORA

Jedno vrijeme bio voditelj na Radiju Sarajevo zajedno s budućim Nadrealistima Neletom Karajlićem, Zlatkom Arslanagićem, Zenitom Đozićem i Borisom Šiberomu humorističkoj emisiji i preteči prvih nadrealista PRIMUS (Priče i muzike subotom).

Slovio je za jednog od najboljih gitarista sarajevske rock scene.

Glumio je u prvoj sezoni serije Top lista nadrealista iz 1984. godine.

Sa grupom Crvena jabuka je snimio jedan album - Crvena jabuka i TV spotove za pjesme Bježi kišo s prozora, S tvojih usana, Nek te on ljubi i Dirlija...

Video: CRVENA JABUKA - SA TVOJIH USANA (1986.g, tv studio)
Kopirati
Drag cursor here to close