19. Internacionalni festival

Mostarski tamburaši oduševili na festivalu u Crnoj Gori

Izvodeći poznate tamburaške skladbe iz Hercegovine, Slavonije, Vojvodine i drugih krajeva, naišli su na veliko odobravanje publike koja ih je nagradila zasluženim pljeskom.
Kultura / Glazba | 01. 08. 2022. u 14:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komorni sastav Tamburaškog  orkestra Mostar ''Esminger'' nastupio je protekloga vikenda na 19. Internacionalnom festivalu tamburaških orkestara koji se održao u Bijelom Polju u Crnoj Gori. Izvodeći poznate tamburaške skladbe iz Hercegovine, Slavonije, Vojvodine i drugih krajeva, naišli su na veliko odobravanje publike koja ih je nagradila zasluženim pljeskom.

''Drago nam je što smo prvi put mogli nastupiti pred bjelopoljskim i crnogorskim ljubiteljima tamburaške glazbe. Tamburaški orkestar Mostar, inače, ima 40 članova svih uzrasta, a na ovom renomiranom festivalu nastupio je komorni sastav koji je dobio ime u čast učitelja Jaroslava Esmingera koji je početkom 20. stoljeća iz ravne Slavonije u krševitu Hercegovinu donio tamburaške instrumente'', kazao je Matej Kljajo, tajnik mostarskog orkestra.

''Zanimljivo je spomenuti kako se naselje u kome je radio učitelj Esminger, u kome je prvi put u Hercegovini zasvirala tamburica i iz kojeg dolazimo mi tamburaši koji smo večeras nastupili, zove Bijelo Polje kao i grad u kojem se održava internacionalni festival. To nas, uz zajedničku ljubav za tamburicu, i dodatno povezuje“, istaknuo je Kljajo, dodavši kako je djelovanje Tamburaškog orkestra Mostar prepoznato kako u Hercegovini, tako i šire, u prilog čemu govori da se nakon nastupa u Crnoj Gori spremaju za skorašnji nastup na novosadskom ''Tamburica festu''.

Inače, uz mostarske, na Festivalu su nastupili tamburaši iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Mađarske, Ukrajine, te domaćini iz Crne Gore.

Kopirati
Drag cursor here to close