Mostarsko ljeto

"Mostarske kiše" upriličile nezaboravan koncert

"Ovim koncertom pokazali su svu svoju širinu, široki repertoar i sve žanrove koje pjevaju".
Kultura / Glazba | 24. 07. 2023. u 07:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedjelju je umjetničko društvo "Mostarske kiše" na platou Centra za kulturu Mostar u okviru manifestacije "Mostarsko ljeto" upriličilo koncert pod nazivom "Naših zlatnih 25 godina" čime su proslavile svoj jubilej.

Foto: PR / Koncert Mostarskih kiša

"Umjetničko društvo 'Mostarske kiše' proslavilo je 25 godina svog postojanja. Ovim koncertom pokazali su svu svoju širinu, široki repertoar i sve žanrove koje pjevaju. Kroz 'Mostarske kiše' prošlo je više od 150 mladih osoba koje su danas vrlo uspješni ljudi. Ovaj koncert je rezultat našeg napornog rada, a ovaj datum smo izabrali zato što se na ovaj datum obnovio Stari most u Mostaru. Mostar jesu 'Mostarske kiše', Mostar jesu skakači sa Starog mosta, Mostar jeste Velež, dakle sve ono što čini Mostar večeras je zaokruženo u ovom našem koncertu", istaknula je Dijana Listo, projektna koordinatorica Umjetničkog društva "Mostarske kiše".

Foto: PR / Koncert Mostarskih kiša

Koncertu je prisustvovao i ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ Rašid Hadžović koji je uputio čestitke povodom ovog jubileja.

"Jedna veoma velika osoba sa kulturnog aspekta je gđa Amra Dugalić. Osoba za koju znam da je uložila veoma velike napore i da se založila maksimalno da ovo društvo bude, postane i opstane. Inače, naši kulturni radnici veoma teško opstaju i jedino što ih drži je entuzijazam", naglasio je Hadžović.

Foto: PR / Koncert Mostarskih kiša

Mostarski novinar Zlatko Serdarević u svom obraćanju naveo je da ovim koncertom "Mostarske kiše" potvrđuju svoj kontinuitet i posvećenost te je stavio naglasak na njihov raznolik repertoar.

"Ovaj koncert nije samo pir u slavu obilježavanja godišnjice obnove Starog mosta i jubileja četvrt vijeka djelovanja 'Mostarskih kiša' nego njime eksplicitno potvrđuju kontinuiranu posvećenost obogaćivanja grada Mostara kulturnim sadržajima glazbenog karaktera, upravo one grane umjetnosti koja uspijeva najefikasnije ostvariti komunikaciju među ljudima. Pridružujući se obilježavanju godišnjice obnove Starog mosta suptilno tumače riječi našeg nobelovca, Ive Andrića, koji je dugo promatrajući simbol Mostara zadivljen očaravajućim prizorom rekao i zapisao "Pred njim čovjek postaje plemenit". Ovom prilikom želim naglasiti dominantan kvalitet u izboru glazbenih žanrova sadržajnog repertoara. Imponira opredijeljenost za njegovanje duhovne glazbe svih naših naroda, patriotskih kompozicija, etno muzike, pamtljivog evergreena, kansone, starogradskih pjesama, sevdalinke i narodnih pjesama", navodi Serdarević.

Foto: PR / Koncert Mostarskih kiša

U više od dva sata trajanja osim članova ansambla, nastupili su i brojni drugi gosti, prijatelji, suradnici ovog društva.

"Samo o sebi govori povod 25 godina ovih novih poslijeratnih 'Mostarskih kiša' i sretan sam što sam dijelom, odnosno jednom ciglom ugrađen u tu zgradu, jer smo jedan dio rada 'Mostarskih kiša' proveli sa nekim zaista lijepim uspomenama. Čestitke svim generacijama 'Mostarskih kiša', čestitke Amri Dugalić koja evo gotovo tri decenije vodi uspješno jedan ansambl koji sigurno utiče na to da se širi jedna lijepa i pozitivna priča, a što je najbitnije priča jednog odgoja i utjecaja na mlade ljude da žive na jedan način koji je zdrav", ističe dirigent Lafit Močević.

Osim Močevića, u programu su nastupili Antonija Batinić, Šejla Grgić, Monika Josipović, Belma Bijelonja, Mostarski tamburaši i drugi.

Naredni sadržaj u okviru "Mostarskog ljeta" na rasporedu je u utorak, 25. srpnja, u Centru za kulturu Mostar, a  riječ je o promociji romana "Tetovirani grad" autora Harija Slipičevića sa početkom u 20 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close