Đana Handžo Feriz

'Priviđenje' u sklopu Mostarskog ljeta

Cilj romana je da osvijestimo mlade ljude, djevojke, muškarce, naravno i zreliju dob, da im ukažemo na prave vrijednosti u društvu, da ih sklonimo sa pogrešnih ideala i da, na kraju krajeva, smanjimo nasilje nad ženama u društvu
Kultura / Knjige | 21. 07. 2023. u 08:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svoj prvi roman pod nazivom „Priviđenje“ autorica Đana Handžo Feriz promovirala je u četvrtak 20. srpnja u Narodnoj biblioteci Mostar u okviru međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2023“.

„Prije svega, tema romana je nasilje nad ženama, kako fizičko tako i psihičko. S druge strane, roman tematizira društveni fenomen kriminala te sam ove dvije važne društvene pojave objedinila u formi ovog romana. Cilj romana je da osvijestimo mlade ljude, djevojke, muškarce, naravno i zreliju dob, da im ukažemo na prave vrijednosti u društvu, da ih sklonimo sa pogrešnih ideala i da, na kraju krajeva, smanjimo nasilje nad ženama u društvu“ istaknula je autorica romana Đana Handžo Feriz te je otkrila svoju motivaciju za pisanje ovog romana.

Knjiga kao orjentir

„Motivacija i inspiracija za pisanje romana je porast stope nasilja nad ženama u našoj zemlji. Međutim, nije to samo problem u našoj zemlji. To je problem koji ne poznaje ni vjeru, ni naciju, ni granice. Nažalost, sve su češći femicidi i ne mogu da prihvatim da je jedan muškarac u sposobnosti da nekoj ženi oduzme život. Između ostalog, ova knjiga treba da bude orijentir, da pokaže i ukaže na obrasce ponašanja koji dovode, nažalost, i do femicida u našem društvu“.

Autorica je izrazila zadovoljstvo da je njena prva promocija upriličena u Mostaru.

„Rođena sam u Mostaru, moje djetinjstvo, sve ono što me veže za prve dane moga života je vezano za Mostar. Moj veliki uspjeh je da ova knjiga miriše jednim dijelom na Mostar, jer likovi koji se spominju u knjizi su jednim dijelom, da kažem, obojeni Mostarom. Važno mi je da u svom gradu predstavljam svoju knjigu“, zaključila je autorica romana Đana Handžo Feriz.

O knjizi, njenom značaju i važnosti pisanja o ovakvim i sličnim temama govorili su promotori romana doc.dr. Melida Travančić i doc.dr.sc. Sandi Dizdarević.

Hrabro i odvažno

„Posebno kada je u pitanju književnost koju pišu žene o ovim i sličnim temama maltretiranja žena, psihičkog i fizičkog, se ne piše. Ja do sada, pa mogu slobodno mogu kazati da godinama pratim suvremenu bh književnost, nisam naišla na ovakvu temu. Ovo je, prije svega, hrabro i odvažno da se prvijencem, svojim prvim romanom, obradi, dotakne i govori o ovoj temi. Ono što me raduje jeste da mlade generacije žena postaju sve odlučnije, hrabrije, snažnije da se govori o ovim i drugim temama koje se tiču zdravlja žena, porodičnih, prijateljskih, ljubavnih odnosa i evo zlostavljanja, femicida, teme koja je apsolutno prisutna u medijima, čini mi se, na jako pogrešan način“, naglasila je Travančić.

„Roman oslikava realni život jedne mlade djevojke koja je iz BiH otišla putem sreće, a zapravo je ušla u ciklus nasilja. Mišljenja sam da ovakvi romani trebaju biti osnovna literatura još u osnovnim školama“, ističe Dizdarević.

Mladi autori

Direktor Narodne biblioteke Mostar Omer Mičijević naglasio je da ova institucija kao jedna od suorganizatora manifestacije „Mostarsko ljeto“ svake godine nastoji pružiti priliku domaćim mladim autorima da se predstave u okviru spomenute manifestacije.

„Imao sam priliku da vidim ovaj rukopis nekada u prvoj fazi. Bilo mi je dovoljno desetak strana da iz svog skromnog suda kažem da je to nešto što je vrijedno i što nam je veoma potrebno. Meni je posebno dragocjeno što je Đana sa ovih prostora jer mi imamo poseban senzibilitet prema domaćim autorima. Imali smo promociju zbirke poezije Emira Kapetanovića, sada imamo promociju romana Đane Handžo Feriz. Dakle, cilj nam je da svake godine barem jednog autora sa ovih prostora promoviramo u okviru manifestacije 'Mostarsko ljeto'“, navodi Mičijević.

Moderator promocije bila je Anisa Mujić.

Na programu „Mostarskog ljeta“ sutra (petak, 21.07.) posjetitelje očekuje promocija zbirke poezije „Paradox Mortem“ autora Edina Smailovića, koja će biti održana u Narodnoj biblioteci Mostar sa početkom u 19:30 sati.

 

Kopirati
Drag cursor here to close