Banja Luka

Završen 12. Demofest - Pobjednik Eho Radar

Na konferenciji za medije prisustvovali su članovi stručnog žirija, koji su se još jednom obratili prisutnima i nagrađenim demo bendovima te se osvrnuli na noć koja je sada iza nas.
Kultura / Glazba | 23. 07. 2023. u 19:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Domu omladine danas je održana četvrta i posljednja konferencija za medije povodom dodjele nagrada pobjednicima ovogodišnjeg izdanja Demofesta. Odlukom stručnog žirija, prvo mjesto i produkcija studijskog albuma u iznosu od 5.000 eura, otišla je u ruke demo benda Eho Radar iz Prijedora i Banja Luke.

Drugoplasirani bend je LoM iz Koprivnice, koji su osvojili studijsku opremu u vrijednosti 2.000 eura, dok su treće mjesto i po 1.000 eura dobili bendovi Škofja Loka i Razvigor.

Tradicionalnu nagradu „Plavi bas“ dobio je basista grupe Neki reperi, Ivan Tadin.

Na konferenciji za medije prisustvovali su članovi stručnog žirija, koji su se još jednom obratili prisutnima i nagrađenim demo bendovima te se osvrnuli na noć koja je sada iza nas.

Najbolje izdanje

„U svoje osobno ime, mogu da kažem da od svih dosadašnjih izdanja Demofesta ovaj je bio organizacijski najteži zbog potpuno nepredvidivih situacija koje se tiču vremenske prognoze koja se mijenjala iz sata u sat. S druge strane, suglasni smo svi koji smo dio stručnog žirija da smo imali najbolje izdanje demo bendova“, izjavila je organizatorica festivala Brankica Janković.

Osvrnula se i na novonastalu situaciju u kojoj, zbog okolnosti i nevremena demo bendovi nisu uspjeli nastupiti te je rekla kako je to bilo jedino moguće rješenje.

A koliko je bila teška odluka pri izboru najboljeg demo benda odgovorila je druga dama stručnog žirija, umjetnica Zoe Kida.

„Nama je bilo izuzetno teško da odaberemo najbolje bendove obzirom da dosta njih ni ne zvuče kao demo. Velika je konkurencija bila i stvarno smo se potrudili da napravimo pravi izbor uzevši u obzir sve okolnosti.“

Član žirija Branislav Bane Antović kazao je selekcija bila je jako raznolika žanrovski što ga je prijatno iznenadilo i oduševilo.

„Važno je reći da smo imali priliku da sve bendove čujemo u ravnopravnom odnosu na istoj bini. Naravno da bi možda neko u finalu izveo neku drugu pjesmu i bio bolji. Što se tiče same selekcije ona je bila šarolika. Siguran sam da postoje izvođači sa ovog Demofesta koji će možda već sljedeće godine biti na glavnoj bini“, rekao je Antivić dodajući da je veoma važno za Banja Luku, Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu što se ovaj festival napokon vratio.

Platforma novim bendovima

Na ovo se nadovezao i sljedeći član žirija Zoran Marković Zonjo, navodeći da Demofest nije samo bitan za grad Banja Luku, nego za sve krajeve našeg govornog područja odakle su došli demo bendovi.

„Suština ovog festivala je platforma koja se da daje novim bendovima. Sjajan moment je i taj što je ove godine festival doveo ovako zvučna revijalna imena sa kojim mladi dijele binu. Tu smo i mi sa dugogodišnjim iskustvom da pomognemo ovim bendovima“, rekao je Zonjo.

On se osvrnuo i na nezadovoljstvo pojedinih predstavnika demo bendova koji su u jednom trenutku se osjetili povrijeđeno i zaboravljeno nakon otkazivanja njihovog nastupa tijekom zadnje večeri festivala, rekavši da mu je jedino žao što ove godine mladi bendovi nisu razumjeli gdje dolaze i što to ustvari organizatori kroz Demofest pokušavaju da urade.

Podsjećamo, treće večeri festivala, koje je ujedno bilo i završno, na prepunoj tvrđavi Kastel, nastupili su Lajbah, Parov Stelar, Kiril Džajkovski, Macha Ravel, Bojana Vunturišević, Sanšajn, Nipplepeople, Poket Palma, Roni Sajz i MKDSL.

Ranije, tijeko trajanja Demofesta publika je mogla uživati u izvedbama mnogobrojnih svjetskih i regionalnih glazbenih zvijezda poput Morcheeb-e, DUB FX-a, M.O.R.T.-a, Đorđa, Sajsi MC, Hiljson Mandele i mnogi drugi.

Pored toga, sva tri dana festivala organiziran je i zanimljiv dnevni program „Kontakt na Demofestu“ koji je u Banja Luku doveo mnogobrojne profesionalce iz glazbene industrije.

Kopirati
Drag cursor here to close