Mostar

Koncert Simfonijskog orkestra u sjećanje na mučeništvo hercegovačkih franjevaca

S razlogom je odabran "Requiem" Gabriela Fauréa jer se upravo ove godine obilježava 100 godina smrti francuskog skladatelja, orguljaša i pedagoga.
Kultura / Glazba | 14. 02. 2024. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koncert Simfonijskog koncerta Mostar povodom obilježavanja godišnjeg sjećanja na mučeništvo provincijala fra Lea Petrovića i 65 hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću održat će se u nedjelju 25. veljače s početkom u 19:00 sati u Crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru.

S razlogom je odabran "Requiem" (ili u prijevodu "misa za mrtve") Gabriela Fauréa jer se upravo ove godine obilježava 100 godina smrti francuskog skladatelja, orguljaša i pedagoga.

Jedan od njegovih najslavnijih studenata bio je Maurice Ravel.

Sam skladatelj smrt nije poimao kao bolan doživljaj, nego kao dobrodošlo oslobođenje, kao težnju za vječnošću.

Solisti na koncertu su Nikolina Zovko, mezzosopran i Karlo Miličević, bariton. Osim Requiema, na programu su i djela za solo glas i orkestar W.A. Mozarta, Antonina Dvořaka i Césara Francka.

Uz veliki sastav Simfonijskog orkestra Mostar sudjeluje i Akademski zbor Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Foto: PR / Koncert Simfonijskog orkestra u sjećanje na mučeništvo hercegovačkih franjevaca 

Zbor je uvježbala prof. Katja Krolo-Šarac, mr. art., koja na koncertu svira orgulje.

Orkestrom, kojeg čine glazbenici iz Mostara, Trebižata, Širokoga Brijega, Gruda, Sarajeva, Banja Luke i Splita, zborom i solistima dirigira maestro Jurica Petar Petrač iz Zagreba.

Pokrovitelj koncerta je Grad Mostar, a ulaz na koncert je slobodan.

Kopirati
Drag cursor here to close