Crkva

Povijest hercegovačkih franjevaca na filmu

U filmu ‘Kratka povijest Hercegovačke franjevačke provincije’ govorio je povjesničar dr. sc. fra Robert Jolić, arhivar Hercegovačke franjevačke provincije.
Kultura / Vjera | 14. 02. 2024. u 10:20 Bljesak.info
Kratka povijest Hercegovačke franjevačke provincije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovih dana Hercegovina se prisjeća ubojstva 66 svojih fratara i velikog broja vjernika u vremenu komunističke diktature. Godine 1949. Hercegovačka franjevačka provincija imala je 59 svećenika na slobodi.

Ostali su bili pobijeni, u zatvoru, ili su morali bježati preko granice. Ni trideset godina kasnije – 1977. godine Provincija je već imala 278 članova.

Kako je izgledala Hercegovačka franjevačka provincija prije i nakon Drugog svjetskog rata te desetljećima nakon toga, sve do danas u filmu ‘Kratka povijest Hercegovačke franjevačke provincije’ govorio je povjesničar dr. sc. fra Robert Jolić, arhivar Hercegovačke franjevačke provincije.

''Želim zahvaliti svojoj braći, fratrima iz Hercegovačke provincije za sve što žive u ovoj zemlji i za sve što su proživjeli kroz stoljećima. Znamo koliko je bila visoka cijena njihove prisutnosti i službe'', kazao je fra Massimo Fusarelli, generalni ministar Reda manje braće u ovom filmu koji je režirala Marija Jerkić.

Scenarij su radili Velimir Begić i Marija Jerkić, snimatelji su uz Mariju Jerkić bili Josip Vasilj i Marko Lasić, a majstori zvuka Marija Jerkić i Stanislav Jerković. Asistent produkcije bio je Andrija Šego, a u filmu je korištena glazba Maruše Bartolić i ULB Pruductiona.

Hercegovački franjevci uz Hercegovinu u Hrvatsku djeluju i u SAD-u, Kanadi, Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Kongu… Danas Hercegovačka franjevačka provincija ima 172 svećenika, petoricu đakona, šestoricu braće, 28 bogoslova, devetoricu novaka i osmoricu postulanata.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close