Obilježavanje 70 godina

Barokna čarolija u Mostaru: Simfonijski orkestar počinje godinu proslava s mladim virtuozima

Simfonijski orkestar Mostar obilježava 70 godina postojanja serijom koncerata, a prvi, nazvan Barroquissimo, održan je u kapelici Crkve sv. Petra i Pavla.
Kultura / Glazba | 29. 01. 2024. u 20:30 Z.A.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Simfonijski orkestar Mostar započinje niz koncerata kojima će obilježiti 70 godina postojanja u Mostaru, a večeras je u kapelici Crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru održan prvi od niza koncerata pod nazivom Barroquissimo.

Foto: Bljesak.info / Simfonijski orkestar Mostar obilježava 70 godina

Na programu su se našla djela velikana barokne glazbe: Arcangela Corellija i Johanna Sebastiana Bacha. U prvom dijelu koncerta glazbenici gudačkog sastava Simfonijskog orkestra Mostar su odsvirali poznati Bachov "Air" i Corellijev "Božićni koncert op. 6, br. 8", a u drugom dijelu publici su se predstavili solisti Antonio Šarić iz Mostara i Paula Novosel iz Zagreba, koji su svirali Bachov "Koncert za dvije violine i gudače u d-molu".

Ravnateljica Simfonijskog orkestra Snježana Zovko kaže za Bljesak.info kako su željeli započeti godinu svečano i elegantno.

Foto: Bljesak.info / Simfonijski orkestar Mostar obilježava 70 godina

''Mislimo da je koncert s mladim, vrijednim i talentiranim glazbenicima – solistima na violini – upravo najzanimljiviji izbor. Zašto koncert barokne glazbe? Upravo se u baroku pojavljuje izvođač solist, a skladatelji počinju skladati sve virtuoznije dionice. Nastaje pojam virtuoza, a naši solisti su zapravo mali virtuozi na violini. I Antonio i Paula dobitnici su mnogobrojnih prestižnih nagrada i priznanja, kako na domaćim, tako i na natjecanjima u inozemstvu'', rekla je Zovko.

Kaže da je potrebno istaknuti da oni, prije svega, uživaju u muziciranju i premda već sada svom omiljenom instrumentu pristupaju vrlo profesionalno.

Foto: Bljesak.info / Simfonijski orkestar Mostar obilježava 70 godina

''Još uvijek je zanesenost glazbom i dječja razigranost na prvom mjestu. Nagrade ih nisu učinile uznositima, nego ih prihvaćaju kao plod marljivog rada. Vrlo se ponosimo svojim solistima i ne krijemo oduševljenje svaki put kada imamo prigodu svirati zajedno'', rekla je Zovko.

Podcrtava kako su iznimno ponosni na svoje mlade kolege.

''Svaki koncert s njima kao solistima predstavlja istinski užitak, radujemo se svim njihovim uspjesima i naravno, priželjkujemo da se proslave i diljem Europe i svijeta, ukoliko solistička karijera bude njihov imperativ. Misija Simfonijskog orkestra Mostar uvijek je bila pomoći mladim glazbenicima u njihovoj karijeri te stoga godinama i organiziramo Koncert mladih talenata, a iz godine u godinu na audiciju se prijavljuje sve veći broj zainteresiranih, kako iz BiH, tako i iz susjednih nam zemalja. Takvi su koncerti iznimno zahtjevni, jer osjećamo prema dječici i mladim glazbenicima veliku odgovornost i želimo im biti podrška u njihovom radu i želji da svojim muziciranjem privuku i drugu djecu na bavljenje klasičnom glazbom'', rekla je Zovko.

Kaže, da upravo ta vrsta glazbe donosi veliku prednost u životu, ma čime se odlučili baviti kasnije.

''To je poput učenja starogrčkog i latinskog koje nam usvajanje živih stranih jezika čini mnogo lakšim i bržim'', zaključila je.

Na upit zašto je odabrana kapelica Crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru kao mjesto održavanja koncerta, Zovko je rekla da je sakralni prostor savršen za izvođenje barokne glazbe.

Foto: Bljesak.info / Simfonijski orkestar Mostar obilježava 70 godina

''Zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji s našim franjevcima, kapelica Crkve sv. Petra i Pavla jedno je od najdražih nam mjesta za izvedbu naših koncerata. Hvala im na iznimnoj ljubaznosti i susretljivosti svih ovih godina'', zahvalila je Zovko.

Simfonijski orkestar kaže kako ulaznicu na koncerte u sakralnim objektima nikada ne naplaćuju, a na upit da komentiraju svoju želju da na ovaj način omoguće pristup glazbi širem auditoriju i kako ova odluka podržava kulturnu zajednicu, Zovko smatra da je to pitanje za publiku.

''Relativno je, što je kome danas skupo, no posjet koncertu klasične glazbe uvijek je dobitak, neovisno o cijeni ulaznice. Uvjerena sam da nas naša stalna publika prati iz koncerta u koncert, svjesna da konzumacija glazbe koju izvodimo donosi neobično lijepo osjećanje koje traje dugo po završetku koncerta. S obzirom na to da smo mi jedini simfonijski orkestar u BiH već 70 godina s velikom pažnjom odabiremo program svakog koncerta i nastojimo ispuniti očekivanja svih dobnih uzrasta, vodeći računa o promociji svih vrijednih i talentiranih glazbenika u ovom dijelu Europe'', rekla je Zovko.

Govoreći o događajima kojima će obilježiti ovu impresivnu godišnjicu, Zovko kaže kako će već sljedećeg mjeseca obilježiti 100. obljetnicu smrti velikog francuskog skladatelja Gabrijela Fauréa.

Foto: Bljesak.info / Simfonijski orkestar Mostar obilježava 70 godina

''Izvest ćemo njegov ''Requiem'', a povod je i obilježavanje 79. obljetnice ubojstva hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću. U ožujku bismo, na radost naših najmlađih poklonika, reprizirali jedan od najvećih koncerata našega orkestra u novije vrijeme, a to je zasigurno ''Disney's Classics''. Slijede jedan za drugim koncerti, svaki mjesec po jedan, ali za sada mislimo da je dovoljno najaviti ovoliko'', dodala je ravnateljica orkestra.

Ravnateljica je povodom ove godišnjice najavila i monografiju Simfonijskog orkestra Mostar koju piše povjesničar umjetnosti Anton Šarac.

Foto: Bljesak.info / Simfonijski orkestar Mostar obilježava 70 godina

''Kako ne želimo stvarati nikakav pritisak na autora i datum objave, dovoljno je kazati da će monografija biti vrlo zanimljiva, kako informacijama o bogatoj djelatnosti Orkestra u proteklom periodu tako i izborom fotografija, novinskih članaka i samim pripovjedačkim stilom kojim se autor odlikuje, a koji je do sada objavio vrlo seriozne knjige, čijem nastajanju je prethodio ogroman istraživački rad'', zaključila je Zovko.

Publici Mostara ostane samo da se informiraju, zabilježe datume u kalendar i dođu uživati u maestralnom muziciranju vrhunskih glazbenika.

Kopirati
Drag cursor here to close