Red Bull Symphonic

Indigo i Victoria String Orchestra priredili audiovizuelni spektakl

Gledatelji koji su, umjesto u klubu, bili u svojim domovima i koncert pratili online, mogli su čuti izvrsno muziciranje uz besprijekoran kvalitet zvuka, ali i vidjeti izuzetne vizualne efekte.
Kultura / Glazba | 03. 06. 2021. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijerni nastup poznatog bh. producenta Indiga i Victoria String Orchestra u sklopu projekta Red Bull Symphonic održan je sinoć u online formatu, uz direktan prijenos na internetu. Video će za besplatno gledanje biti dostupan još nekoliko sati.

Pod dirigentskom palicom Tonija Toplana, 18-člani gudački orkestar je s Indigom izveo kompozicije sa njegovog prvog solo albuma ''Victoria''. Zahvaljujući direktnom prijenosu na službenom YouTube kanalu Red Bull Music, sudionici su imali priliku da se predstave globalnom auditoriju.

Za one koji su sinoćni nastup propustili ili ga žele opet pogledati, video je na YouTubeu dostupan još nekoliko sati, odnosno do večeras. Također, u sljedećim danima može se očekivati još materijala, kako sa samog koncerta tako i iz razdoblja priprema za projekt.

Za sve aktere, kako sami kažu, sudjelovanje u ovom projektu bilo je poseban doživljaj, jer je riječ o pomjeranju i brisanju granica između žanrova.

Publika je, sa svoje strane, imala priliku da uživa u pravom audiovizualnom spektaklu.

Gledatelji koji su, umjesto u klubu, bili u svojim domovima i koncert pratili online, mogli su čuti izvrsno muziciranje uz besprijekoran kvalitet zvuka, ali i vidjeti izuzetne vizualne efekte.

Cijeli nastup pratila je vrhunska rasvjeta te sjajne vizualizacije sarajevskog umjetnika Enisa Čišića, čije su futurističke animacije bile savršen vodič kroz svijet Indigovih kompozicija.

Sam Indigo bio je vidno zadovoljan nakon nastupa koji je, kako priznaje, premašio njegova očekivanja:

''Osjećaj je nestvaran. Mjesecima smo se pripremali, i nismo znali kako će to izgledati i zvučati sve dok nismo održali prvu probu. Ispalo je puno bolje nego što sam se nadao, obzirom da prvi put radimo projekt ovog tipa. Bio je ovo novi izazov, kako za mene tako i za sve glazbenike'', izjavio je.

Zahvalio se svim članovima orkestra, dirigentu i Red Bullu odnosno projektu Red Bull Symphonic, bez kojih ovo ne bi bilo moguće.

''Nadam se da ćemo u skorije vrijeme imati priliku da se publici predstavimo uživo, i radujem se tome'', dodao je na kraju.

Victoria String Orchestra čini 18 gudača, klasično obrazovanih mladih glazbenika, za koje je cijeli ovaj projekt predstavljao veliko zadovoljstvo, ali i izazov.

''Zaista mi je drago da smo bili dio ovog projekta. Ponosna sam na orkestar, dirigenta i cijelu ekipu, zaista je bilo prekrasno. Bilo je puno posla, uradili smo puno stvari u kratkom periodu'', kaže Merima Kamber Oručević, prva violina orkestra.

''Prevođenje'' elektronskeglazbe u klasičnu i rad s orkestrom iziskivali su mnogo vremena, rada i znanja. Ta uloga pripala je mladom sarajevskom kompozitoru Toniju Toplanu.

''Ja sam imao dva velika zadatka. Prvi je bio da pripremim note i sve ih prearanžiram za ovaj orkestarski sastav, a drugi da dirigujem, vodim probe i ispravljam eventualne greške i prepreke koje bi iskrsnule'', objašnjava on.

Koncert je održan u sklopu drugog izdanja projekta Red Bull Symphonic, koji omogućava realizaciju izuzetnih muzičkih doživljaja i inovativnih ideja. Zanimljivo je da je ovo bilo tek drugo izdanje ovog projekta u svijetu. Projekt je podržao Goethe Institut BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close