Parodija na Sarajevski atentat

''Gavrilo što ga nisi fulio. Sada bi svi bili Nijemci.''

Novi spot grupe „Anchy & The Moondogs“ je parodija na Sarajevski atentat
Kultura / Glazba | 20. 09. 2020. u 18:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarajlije su danas s velikom znatiželjom pratile snimanje koje se događalo kod Latinske ćuprije, jednog od najstarijih mostova u glavnom gradu BiH, koji je od 1918. do 1992. nosio naziv Principov most.

Podsjetimo, u blizini mosta 1914. godine izvršen je atentat na prijestolonasljednika Austro-Ugarske monarhije nadvojvodu Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Ovaj događaj poznat kao Sarajevski atentat i koji se uzima kao povod Prvog svjetskog rata, bio je inspiracija Jasminu Durakoviću za snimanje spota za pjesmu „Oj Germanijo“ grupe „Anchy & The Moondogs“.

''Ovaj spot je parodija na sarajevski atentat, odnosno, govori da je Gavrilo Princip iz pištolja promašio nadvojvodu Franza Ferdinanda zbog djevojke koju glumi Mia Šego, izvršna direktorica muzeja „Valter brani Sarajevo“. Tada prestaju sukobi Nijemaca i antifašista. Na kraju svi zajedno odlazimo u Njemačku da radimo. U spotu se pojavljuju statisti koje čine moji prijatelji iz srednje škole i raja sa Velešića, te Edo Kapetanović, kreator replike automobila u kojem su se posljednji put provozali Franz Ferdinand i njegova supruga Sofija. Za šminku je bila zadužena Amra Redžić, a kostime Belma Žiško'', kaže lider benda Anil Melunović Anchy.

Foto: PR / Snimanje spota za pjesmu „Oj Germanijo“ grupe „Anchy & The Moondogs“.

Anchy je tekst, glazbu i aranžman za pjesmu „Oj Germanijo“ radio s Harisom Biseom.  

Pojedine Sarajlije su slikale kadrove iz spota, a jedan od prolaznika je dobacio:

''Gavrilo što ga nisi fulio. Sada bi svi bili Nijemci.''

Foto: PR / Snimanje spota za pjesmu „Oj Germanijo“ grupe „Anchy & The Moondogs“.
Kopirati
Drag cursor here to close