Dr. Himzo Polovina

Bez njega sevdalinka ne bi bila ono što danas jest

Himzo Polovina je u pjevačkoj karijeri proveo više od trideset godina. Nastupao je u zemlji i inozemstvu prenoseći slavu narodne pjesme, a posebno sevdalinke.
Kultura / Glazba | 11. 03. 2022. u 13:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Dr. Himzo Polovina (Mostar, 11. ožujka 1927. – Plav, 5. kolovoza 1986.)

Slavni pjevač narodnih pjesama dr. Himzo Polovina rođen je na današnji dan prije 95 godina.

Polovina je rođen 11.ožujka 1927. godine u Mostaru, a pamti se kao prikupljač pjesama, interpretator, tekstopisac, kompozitor i doktor specijalist neuropsihijatar.

Mnogi smatraju da je on najpoznatiji pjevač i sakupljač sevdalinki svih vremena.

Prva glazbena iskustva stekao je kod kuće, pjevajući skupa s braćom i sestrama, a prvi učitelj mu je bio otac Mušan koji je vrlo svirao šargiju.

Sudjelovanjem u dramskoj sekciji M.D. "ITIHAD" usavršava svoje recitatorske sposobnosti. To je bilo između 1935. i 1940. godine.

Pred sam Drugi svjetski rat je počeo učiti violinu kod poznatog profesora i majstora violine češkog porijekla Karla Malaceka. Kao učenik Gimnazije i Časničke škole u Zagrebu, prolazi kalvariju "Križnog puta" 1945.godine.

Bio je član folklornog ansambla RKUD "Abrašević", od 1947. godine do odlaska u Sarajevo.

Video: Himzo Polovina - Prosetala Suljagina Fata - ( Audio )

Tijekom studiranja na Medicinskom fakultetu bio je član Studentskog KUD "Slobodan Princip - Seljo", a nastupao je i s KUD "Ivo Lola Ribar", KUD "Proleter", ZKUD "Vaso Miskin - Crni", KUD "Miljenko Cvitković", te za amaterska društva koja su imala glazbene multietničke programe.

Završava studij medicine i specijalizaciju, te postaje liječnik specijalist - neuropsihijatar. U praksi uspješno primjenjuje metode psihijatrije, socioterapije i muzikoterapije.

Užem krugu medicinskih stručnjaka poznati su njegovi znastveni radovi iz tih područja objavljenih u stručnim publikacijama. Bio je cijenjen liječnik u Bolnici za mentalnu rehablitaciju Jagomir u Sarajevu sve do svoje smrti.

U siječnju 1953. godine, usprkos govornoj mani (u izgovaranju glasa "r"), javlja se na audiciju za pjevača na Radio Sarajevu. Izveo je pjesmu "Mehmeda je stara majka karala", koju je žiri dobro prihvatio, te Himzo biva primljen.

Video: Himzo Polovina - U lijepom starom gradu Visegradu - ( Audio )

Himzo Polovina je u pjevačkoj karijeri proveo više od trideset godina. Nastupao je u zemlji i inozemstvu prenoseći slavu narodne pjesme, a posebno sevdalinke.

Snimio je dvadesetak gramofonskih ploča koje su dostigle milijunske tiraže, kao i nekoliko audio kaseta visoke glazbene vrijedosti. Napravio je veliki broj arhivskih snimaka za Radio Sarajevo.

Često je nastupao na koncertima priređenim u humanitarne svrhe, po bolnicama, domovima umirovljenika, domovima za napuštenu djecu, klubovima liječenih alkoholičara itd.

Nakon njegovog posljednjeg koncerta, preminuo je u Plavu u Crnoj Gori 5. kolovoza 1986. godine, od posljedica srčanog udara. Po izjavi njegova brata Mirze Polovine, posljednja pjesma koju je otpjevao bila je Emina.

Video: Kad ja pođoh na Bembašu - Himzo Polovina
Kopirati
Drag cursor here to close