Objektivni razlozi

Armenija napustila Pjesmu Eurovizije zbog političke krize

''Nedavni događaji, malo vremena i drugi objektivni razlozi onemogućuju sudjelovanje Armenije'', objavila je armenska javna televizija na svom Twitter nalogu.
Kultura / Glazba | 06. 03. 2021. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Armenija se povlači iz ovogodišnjeg izdanja Pjesme Eurovizije zbog političke krize u zemlji nastale poslije vojnog poraza od Azerbejdžana oko Nagorno Karabaha, javila je armenska javna televizija.

''Nedavni događaji, malo vremena i drugi objektivni razlozi onemogućuju sudjelovanje Armenije'', objavila je armenska javna televizija na svom Twitter nalogu.

Popularno europsko takmičenje za Pjesmu Eurovizije treba da bude održano u svibnju u Nizozemskoj, pobjednici prethodnog natjecanja.

Armenija prolazi kroz turbulentan period od kada je izgubila rat s Azerbejdžanom za kontrolu nad separatističkom enklavom Nagorno-Karabah, u jesen 2020. godine.

Premijer Nikol Pašhinijan bio je primoran da prihvati primirje potpisano pod pokroviteljstvom Moskve, kojim je potvrđen gubitak velikih dijelova Nagorno-Karabaha i azerbejdžanskih zona koje je Armenija kontrolirala gotovo 20 godina, i formiran sigurnosni pojas oko separatističke oblasti, piše Beta.

Od potpisivanja tog sporazuma premijera osporava opozicija i optužuje ga za izdaju. Od prošle nedjelje i poziva generalštaba za ostavku Pašinijana održane su brojne demonstracije.

Sukob oko Nagorno-Karabaha već se umiješao u Pjesmu Eurovizije 2016. godine kada je armenska kandidatkinja Iveta Mukučija mahala zastavom separatističke republike i izazvala snažne kritike organizatora. U 2012. godini Armenija je bojkotirala natjecanje koje je te godine organizirao Azerbejdžan.

Kopirati
Drag cursor here to close