fOrM OveR suBsTAnce by Josip Mijić

Zašto je ovo najposjećenija Noć muzeja u Širokom Brijegu do sada?

Noć muzeja 2020 Franjevački muzej i galeriju Široki Brijeg uvela u digitalno doba
Kultura / Flash | 02. 02. 2020. u 16:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovo je treća hrvatska noć muzeja u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg. Jedan od najznačajnijih dosega ove manifestacije je promocija muzeja i muzejske struke i stvaranje nove publike. Ovu noć muzeja povezujemo s dvije velike obljetnice: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, osnovanog 1880. godine. Iz tih razloga glavna tema ovogodišnje Noći muzeja je Velike obljetnice hrvatskih muzeja i objedinjuje niz podtema. U Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg aktualizirana je tema: Novi muzeji, nove tehnologije i nova publika.

Ovom temom propituje se budućnost muzeja, muzejske infrastrukture i njihov daljnji razvoj, a samim tim istražuju se mogućnosti inkorporiranja novih tehnologija.

Osim izložbe multimedijalnog umjetnika Igora Bošnjaka, dobitnika nagrade ZVONO 2018., i izložaba projekata projektantskog ureda Alter lega studija iz Pule i Urbisa 86 iz Širokog Brijega te triju predavanja (Igor Bošnjak: Sinematičnost pokretne slike u kontekstu novih tehnologija, Ivan Spajić: Izložbeni prostori Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg i Kristina Džin: Arhitektura i interaktivna muzeologija) Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg otvorili su prvi virtualni stalni likovni postav u Bosni i Hercegovini.

Također, otvorena je i virtualna Riznica Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg. Na taj način približen je muzejski i galerijski sadržaj novoj publici kojoj je dostupan 365 dan u godini, 24 sata na dan. Iz tih razloga posjećenost ove noći muzeja u Franjevačkom muzeju i galeriji bila je najveća: 800 online posjeta u samo 2 dana.

Važno je napomenuti da se virtualne izložbe mogu pogledati i uz pomoć virtualnih naočala. Ova novina je realizirana uz pomoć tvrtke ABC Media iz Čitluka.

Virtualne izložbe možete pogledati na službenoj stranici Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg.

3D STALNI LIKOVNI POSTAV FRANJEVAČKOG MUZEJA I GALERIJE ŠIROKI BRIJEG

3D RIZNICA FRANJEVAČKOG MUZEJA I GALERIJE ŠIROKI BRIJEG


Suradnja Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg s navedenom tvrtkom započela je prošle godine kada je otvorena izložba fOrM OveR suBsTAnce Josipa Mijića, dugogodišnjeg vanjskog suradnika Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg i profesora na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu. Virtualna izložba fOrM OveR suBsTAnce svega u nekoliko dana pogledalo je više od 300 online ljubitelja umjetnosti. Važno je napomenuti da je to prva virtualna samostalna izložba nekog umjetnika u Bosni i Hercegovini i koja je, također, za stalno otvorena i dostupna 365 dana i 24 sata na dan.

Virtualnu izložbu, sa ili bez virtualnih naočala, možete pogledati na službenoj stranici umjetnika.

Izložba 'fOrM OveR suBsTAnce'

 

Kopirati
Drag cursor here to close