Festival fotografije i vizualnog novinarstva

VII/Sedam/-Festival slike" u Sarajevo

Festival slike predstavit će svjetski priznate fotografe iz foto agencije VII, njihov rad kao i ideje.
Kultura / Flash | 08. 05. 2019. u 10:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"VII/Sedam/-Festival slike" - prvi festival fotografije i vizualnog novinarstva bit će održan u Sarajevu od 9. do 11. svibnja.  

Organizator festivala je novoosnovana Akademija VII - projekat Fondacije VII i partner foto agencije VII. Organizator Festivala, Akademija VII će u svibnju 2019. otvoriti stalni ured u Sarajevu. 

Festival slike predstavit će svjetski priznate fotografe iz foto agencije VII, njihov rad kao i ideje. Festival će uključivati razgovore s autorima, panel diskusije, radionice o medijima i vizualnom novinarstvu, izložbu, projekcije filmova, portfolio sesije jedan-na-jedan, kao i networking. 

Neki od tih fotografa su: Ron Haviv, Gary Knight, Christopher Morris, Joachim Ladefoged, rano preminula Alexandra Boulat, Paul Lowe, koji sada radi i živi u Sarajevu. 

Bosanskohercegovački fotograf Zijah Gafić iz Sarajeva, koji je bio dijete tokom rata, također je član VII, kao i Sara Terry, osnivačica projekta Aftermath/Nakon svega. I Gafić i Terry se intenzivno bave postkonfliktnom Bosnom i Hercegovinom.   

Trodnevni Festival slike koji je prvenstveno događaj edukativnog karaktera će biti besplatan i otvoren za javnost. 

Akademija VII, organizator Festivala slike u Sarajevu, je novi projekat Fondacije VII i partner foto agencije VII sa sjedištima u Perpignanu, Francuska, Chiang Maiu, Tajland i Sarajevu, BiH. 

Misija ovog projekta koji će usko surađivati s lokalnim kulturnim institucijama je stvaranje obrazovne platforme za vizualno novinarstvo, fotografiju i održivu poslovnu praksu za mlade i talentirane iz cijelog svijeta. Sarajevo i BiH su sastavni dio tog projekta, priopćili su organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close