Tradicija

VIDEO | Kamen, krš i umjetnost

Kultura / Flash | 23. 02. 2017. u 10:19 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovina živi na kamenu, i od kamena. Zato i ne čudi što ima najbolje klesare, kipare, mozaičare. Ipak, malobrojni čuvaju tradiciju. Jedan od njih je Trebinjac, Risto Misita, čiji mozaici krase crkve i manastire.

Risto od gena i božjeg dara, nije mogao pobjeći i zato ne čudi što je već sa šest godina počeo slagati prve kamenčiće, praviti i sklapati različite oblike i predmete, piše RTRS.

Od djeda je naslijedio ime i sklonost za rad s kamenom. Spretnost u rukama, osjećaj i umijeće da se od tisuća milimetarskih kamenčića sklopi slika su, ističe, božji dar.

''Da stvarno živiš i voliš to što radiš da je jače pod mene, stvarno je jače od mene, samo krene, kad se radi mozaik prvo se odrede boje i poredaju, ja ne, ja i prije toga već vidim mozaik, i prije nego što sam odredio materijal i ruka sama krene'', kaže Misita.

Od alata koristi tek nekoliko kliješta, čekića i pinceta, a materijal isključivo- kamen. Savršen sklad oblika, tonova i boja Risto postiže uklapajući različite vrste kamena- od bilećkog, onog sa Morina,kao talijanskog, pakistanskog- kojim je posebno fasciniran.

Od tehnika najdraža mu je ranokršćanska, jer se njome dobiva 'živa' slika.

''Mozaik je najstarija i najzahtjevnija tehnika koja uključuje majstorstvo, umjetničko i likovno umijeće, ako nema jedno od to troje ne valja'', ističe on.

Bez preciznosti, strpljenja, vjere i molitve, ne bi bilo ni umjetničkog rada i stvaranja, ističe Risto.

Kopirati
Drag cursor here to close