Za 2021.

Venecijanski bijenale - Međunarodna izložba arhitekture odgođena za 2021.

Organizatori su odlučili da se 17. Međunarodna izložba arhitekture, koja se trebala održati od 29. kolovoza do 29. studenoga, odgodi radi objektivnih poteškoća u organizaciji uzrokovanih epidemijom covida-19.
Kultura / Flash | 19. 05. 2020. u 13:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Venecijanski bijenale - Međunarodna izložba arhitekture s temom "How Will We Live Together?" kustosa Hashima Sarkisa odgođena je za iduću godinu, novi termin je od 22. svibnja do 21. studenoga 2021. kada će se predstaviti i Hrvatska s projektom povjerenika Idisa Turata.

Organizatori su odlučili da se 17. Međunarodna izložba arhitekture, koja se trebala održati od 29. kolovoza do 29. studenoga, odgodi radi objektivnih poteškoća u organizaciji uzrokovanih epidemijom covida-19 koje su dovele u pitanje transport i realizaciju radova, a posljedično i kvalitetu te velike i složene izložbe, objavilo je Ministarstvo kulture na svojim internetskim stranicama, javlja Hina.

U novom terminu iduće godine na toj prestižnoj izložbi sudjelovat će i povjerenik hrvatskoga nastupa Idis Turato s projektom "Togetherness / Togetherless" i autorskim timom u kojemu su - Davor Mišković, Ida Križaj Leko, Ivan Dorotić, Leo Kirindžić, Maša Poljanec, Renato Stanković i Morana Matković.

Ministarstvo kulture objavilo je da se odgađa i Venecijanski bijenale - 59. Međunarodna izložba suvremene likovne umjetnosti koja je se trebala održati iduće godine, a novi termin je od 23. travnja do 27. studenoga 2022.

La Biennale di Venezia - Međunarodna izložba arhitekture smatra se najvažnijim mjestom izlaganja i predstavljanja suvremene arhitektonske prakse i jedinstvena je prilika za stjecanje međunarodne prepoznatljivosti hrvatskih arhitekata. Venecijanski bijenale globalno je mjesto susreta arhitekata i umjetnika s međunarodnom publikom, kustosima i galeristima.

Umjetnički direktor Bijenala ugledni libanonski arhitekt i dekan na prestižnom američkom Massachusetts Institute of Technology (MIT) Hashim Sarkis istaknuo je da je temu "How Will We Live Together? (Kako ćemo živjeti zajedno)" odabrao "jer nam je potreban novi dogovor o prostoru u kontekstu širenja političkih podjela i rasta ekonomskih nejednakosti".

Zato je Sarkis pozvao arhitekte da "osmisle prostore u kojima možemo živjeti zajedno i biti velikodušni: zajedno kao ljudska bića koja, usprkos sve većem individualitetu, žude za spajanjem - i međusobno, i s drugim vrstama - širom digitalnoga a i stvarnoga svijeta, zajedno kao nova domaćinstva u potrazi za raznovrsnijim i dostojanstvenijim prostorima za življenje, zajedno kao novonastale zajednice koje zahtijevaju pravednost, uključivanje i prostorni identitet, zajedno preko političkih granica da zamislimo nove geografije i udruživanja i zajedno kao planet suočen s krizom koja zahtijeva globalni akcijski plan ako uopće želimo nastaviti živjeti".

Kako je pak obrazložilo Povjerenstvo za hrvatski nastup na Venecijanskom bijenalu, projekt arhitekta Idisa Turata odabran je jer "predloženo rješenje dobro zaposjeda i aktivira cjelokupan prostor predviđen za izvedbu paviljona, prostorni koncept je jasan i 'čitak' i sadržaj je moguće percipirati i proživjeti na više razina - od potpuno intuitivne ('tjelesno' savladavanje prostora kroz kretanje/sjedenje/stajanje) do refleksivne (čitanje) i angažirane - poveznica s EPK Rijeka 2020)".

Kopirati
Drag cursor here to close